Försvunna planet MH370

Ny sökinsats efter MH370 – anhöriga har anlitat berömd vrakletare

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

I januari avslutade myndigheterna sökandet efter det försvunna planet MH370 – till de anhörigas stora besvikelse.

Nu sätter de istället sitt hopp till den berömde vrakletaren David Mearns om att han ska kunna lösa ett av världens största mysterium.

– Planet kan hittas – man måste bara leta på rätt ställe, säger Mearns till The Courier Mail.

Det var den 8 mars 2014 som Malaysian Airlines-flighten MH370 försvann under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking.

Totalt befann sig 239 personer ombord, varav 12 var kabinpersonal.

I juni 2015 hittades en vingdel som tillhörde planet på ön Reunion i Indiska oceanen och strax därefter en väska som fanns med på planet.

Men trots att sökinsatsen varit den mest omfattande och dyraste någonsin har varken flygplanskroppen eller planets två svarta lådor återfunnits. I januari avslutades sökandet i södra Indiska Oceanen för gott av de berörda ländernas myndigheter.

Detta har väckt stor besvikelse och upprördhet bland de anhöriga, som nu i stället har satt sitt sista hopp till den berömde vrakletaren David Mearns om att lösa ett av världens största mysterium och därmed få svar på vad som hände deras nära och kära för tre år sedan.

Hittade två försvunna vrak på en helg

Mearns blev internationellt känd när han 2008 tillsammans med sitt sökteam hittade vraken från ytstridsfartyget HMAS Sydney och tyska Kormoran som sjönk i Indiska oceanen 1941.

Fartygen låg omkring 22 kilometer från varandra på 2 500 meters djup.

– Vi hittade båda vraken på en helg genom att titta på rätt ställe och med rätt teknik. Dessutom har tekniken sedan dess utvecklats vilket gör att vi kan söka mycket snabbare nu än tidigare, säger David Mearns till australiensiska The Courier Mail.

Anhöriga har startat privat sökning

För tidningen berättar Mearns att han kontaktades av de anhöriga till de omkomna som ville dra igång en privatfinansierad sökning efter planet.

Mearns, som beskriver myndigheternas beslut att lägga ned sökandet som ”oförklarligt”, säger att chanserna att hitta planet är mycket goda.

– Planet kan hittas – man måste bara titta på rätt ställe. När vi undersöker rätt plats kommer vi att hitta det. Tekniken finns, vi behöver bara leta på rätt ställe och begränsa sökområdet.

MH370-sökarna: Vi kan ha letat på fel plats

Tidigare utredare: Sökt på fel ställe

Det tidigare sökområdet, som omfattar 120 000 kvadratkilometer, fastställdes då man inledningsvis utgick från beräkningar på hur planet flög innan det försvann. Men Paul Kennedy som ledde det första sökandet har tidigare konstaterat att man inte kan utesluta att sökinsatserna riktats mot fel ställe och att planet likväl kan ha gått ned i vattnet utanför sökområdet.

– Om det var bemannat kunde det glida en lång väg. Det skulle kunna glida bortom vårt sökområde så jag tror att den logiska slutsatsen är att det kanske är det andra scenariot, sa Kennedy till nyhetsbyrån Reuters så sent som förra sommaren.

Mearns: De har letat på fel ställe

Även Mearns konstaterar att den tidigare sökinsatsen inriktats på fel område och drar en liknelse till sina tidigare fynd.

– Det var samma sak där. Folk sa att de var ett omöjligt men det var inte ens en nål i en höstack eftersom de inte ens visste var höstacken var. Men i slutändan hittade jag Kormoran på 64 timmar och Sydney på 67.

”Skyldig familjerna detta”

Mearns poängterar även att myndigheterna är skyldiga de anhöriga och även omvärlden ett svar på vad som egentligen hände den 8 mars 2014.

– Detta är första gången som ett sådant här stort flygplan försvinner utan någon förklaring eller lärdom om varför det kraschade. Det är därför inte bara oacceptabelt utan även oförklarligt av myndigheterna att inte vilja fortsätta att undersöka saken.

– Vi är inte bara skyldiga familjerna detta utan det är även viktigt för resten av världen att vi gör detta.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

LÄS OCKSÅ: De största flygplansmysterierna
Publisert:

LÄS VIDARE

Sökandet efter försvunna planet MH370 avslutas

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvunna planet MH370

MH370

Indiska oceanen