USA: Iran bakom fartygssabotage

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2019-05-29

John Bolton, Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, hävdar att Iran förmodligen ligger bakom sabotaget av flera fartyg för drygt två veckor sedan. Arkivbild.

Sjöminor utplacerade av Iran orsakade troligen sabotaget av flera fartyg i Persiska viken för drygt två veckor sedan, hävdar USA.

Ett skrattretande påstående, enligt Iran.

Anklagelsen mot Iran kommer från president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, John Bolton, under ett besök i Förenade arabemiraten. Han kunde inte presentera några bevis för påståendet, men sade till journalister att det var i det närmaste säkert att Iran låg bakom. Bolton berättade även att USA:s svar på sabotaget verkar ha fått effekt eftersom det inte inträffat några liknande händelser sedan dess.

"Illvilligt konspirerande"

Iran kallar Boltons påstående för löjeväckande.

– Det är inte förvånande att det här dyker upp i samband med ett möte med länder som har en lång historia av anti-iransk politik. Irans tålamod och försiktighet kommer att ta udden av varje illvilligt försök av Bolton och andra krigsivrare att konspirera, säger Abbas Mousavi, talesman för utrikesdepartementet i Teheran.

Iran har sedan tidigare förnekat inblandning i sabotaget och kräver att händelsen utreds.

Många oklarheter

Sabotagen av fyra oljefartyg inträffade den 12 maj i år. Händelsen omgärdas av flera oklarheter då det fortfarande inte helt har klarlagts hur fartygen saboterades och av vem.

Incidenten har i vilket fall utnyttjats av regionens storspelare som anklagar varandra. Förutom Iran har även Israel pekats ut som ansvarigt för sabotaget.

Följ ämnen i artikeln