Liga rånade ungdomar - och tvingade dem skaka hand efteråt

Kraftig ökning av ungdomsrån sedan 2015

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

De unga rånarna tvingade ungdomarna att följa med till en bankomat för att ta ut pengar.

När rånarna tömt kontona tvingade de sina offer att skaka hand med dem.

– Jag kände mig chockad, förnedrad och arg, sa en av ungdomarna i rättegången.

Ungdomar under 18 år blir allt oftare utsatta för rån.

Antalet anmälningar har ökat mycket kraftigt. Från 1084 anmälningar 2015 till 1896 förra året. Det är en ökning med 75 procent.

Och ökningen tycks fortsätta. Första halvåret i år har 1247 anmälningar om rån mot ungdomar kommit in till polisen, enligt statistik som SVT begärt ut från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Sven Granath, kriminolog vid Polisen, tror att det kan röra sig om en överflyttning från rån mot äldre och mot butiker.

– Det har blivit svårare och då ger man sig på en grupp som inte kan skydda sig lika bra. De har också det andra ungdomar vill komma åt, som mopeder, telefoner och smycken, säger Sven Granath till SVT.

De som drabbas utsätts förutom de rena förlusterna också av en väldig kränkning.

Så var exempel fallet i ett ärende där en ungdomsliga i Stockholm dömdes för att ha rånat nio andra ungdomar på kort tid.

1 av 3 | Foto: POLISEN
De unga rånarna tvingade sina jämnåriga offer till en bankomat där de en efter en fick ta ut pengar - som de genast fick lämna ifrån sig.

Tvingades ta ut pengar

Tre killar hade åkt in till stan för att träffa några andra kompisar när de stöter på ett gäng på åtta personer på gatan. En i det gänget sa plötsligt:

– Ge mig era lösa pengar!

De började även fråga om andra saker och storleken på deras jackor. Ett av offren berättar i förhör:

– Jag tog fram min mobiltelefon, en iPhone 5 S, som killen inte ville ha, Jag sa att jackan var xxl och att den var fejk vilket gjorde att de inte ville ha den heller.

Men de tog en väst och en mössa. De fick också ta sig sina bälten.

De tre killarna tvingades sedan gå med till en bankomat för att ta ut pengar.

Tvingades skaka hand efteråt

De fick fråga sig fram och på vägen till närmaste bankomat. En i rånargänget begärde att få se en av killarnas legitimation - som han sedan läste högt på som för att memorera namnet.

– Han sa om vi blir tagna av polisen eller om ni anmäler oss kan ni vänta er hembesök.

Killarna tvingades sedan att göra uttag på uttag tills det inte gick längre. I ett fall rörde det sig om uppåt 3000 kronor.

Efteråt tvingades de också skaka hand med rånarna. En av ungdomarna sade vid rättegången att det kanske var för att dölja för omgivningen att det varit ett rån. En annan av killarna berättade:

– Jag kände mig väldigt kränkt över att ha blivit tvingad att skaka hand med gärningsmännen. Det fick mig att känna mig liten. Jag fick uppfattningen att de gjorde det för att visa att de kunde göra vad de ville med mig och mina vänner.

Fångades på film

Händelsförloppet fångades på övervakningskameror och vilket ledde till att en krets av misstänkta kunde identifieras. Fyra i gänget dömdes för grovt olaga tvång, grov stöld, rån och övergrepp i rättssak. Sammanlagt utsattes nio ungdomar vid olika rån.

Straffet blev sluten ungdomsvård i åtta respektive sex månader för de mest drivande. De två andra fick ungdomsvård med behandling enligt vårdplan.

De fyra tonåringarna dömdes också att betala skadestånd till nio offer med sammanlagt 141 000 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE