Flera unika fynd bärgade från medeltidsskepp

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2019-09-06

Ett dryckesstop, en ringbrynja och ett handeldvapen – efter hundratals år på botten får flera unika föremål från medeltidsvraket Gribshunden åter se dagens ljus.

– Att få ett titthål rakt ner i Columbus och kung Hans tid är helt fascinerande, säger Marcus Sandekjer, länsmuseichef i Blekinge.

Vad hade danske kung Hans i lasten när hans skepp sjönk på väg till ett toppmöte i Kalmar 1495? Det börjar forskarna få svar på nu, efter att under tre veckors tid haft möjlighet att undersöka Gribshunden, som ligger kvar på havets botten utanför Ronneby.

Kanske kungens?

Årets utgrävningar har avslutats och teamet har lyckats bärga flera fynd, berättar länsmuseichefen i Blekinge, Marcus Sandekjer, för TT.

– Vi har hittat ett dryckeskärl, vackert snidat med en krona på, säger han och fortsätter:

– Sen har vi hittat delar av en ringbrynja. Kan det vara kungens? Vi vet inte.

I samband med fyndet av brynjan, som består av väldigt många ringar som vävts ihop till en skjorta, sticker ett litet föremål särskilt ut, enligt Sandekjer.

– Ja, vi har hittat en liten ring som troligen är tillverkarens signum, så vi hoppas kunna få fram namnet på den som tillverkat den.

Handeledvapen

Gribshunden tillhörde den dåvarande danske kungen Hans, sedermera även svensk kung under namnet Johan II, och sjönk i närheten av Stora Ekön utanför Ronneby. Forskare har tidigare kommit fram till att virket i Gribshunden kommer från nuvarande nordöstra Frankrike, men var i Europa skeppet byggdes är okänt.

– Vi vet inte var, men träet är fällt i nuvarande norra Frankrike vintern 1482-83.

När skeppet sjönk var kung Hans på väg till Kalmar för att åter få med Sverige i Kalmarunionen. Olyckan inträffade när skeppet låg för ankar utanför Ronneby och det utbröt en brand.

Trots att vraket legat på flera meters djup under så lång tid är föremålen som hittats delvis intakta. Ett av dem kan vara ett av de tidigaste fynden av handeleldvapen på skepp – i hela världen, säger Sandekjer.

– Det är en tidig form av handbössa, ett handeldvapen som ett gevär ungefär. En form som våra experter aldrig har sett innan, säger han.

– Vi tror att man skjutit blykulor med det här, men vi kan inte svära på det.

Fisk och öl

Utgrävningarna ger även en glimt av vad besättningen kan ha ätit under sin resa.

– Vi har hittat av ben av fisken stör. Det var ganska fin mat då. Sedan har vi hittat olika typer av tunnor, som med all sannolikhet innehöll dansk öl. Vi ska göra analyser på tunnorna så vi kan se vad vi kan få fram.

Planen är att utgrävningen av Gribshunden ska fortsätta nästa sommar. Fynden ska nu analyseras och tas om hand, och tanken är att de sedan ska ställas ut så att nyfikna ska kunna ta del av dem.

ANNONS