Osäkert väder hotar helgens rymdfärd

TT

Publicerad 2020-05-30

Lyfta eller inte lyfta?

Nasa väntar spänt på väderleksprognoserna för Florida för att kunna avgöra om den privata Space X-raketen kan skjutas upp under lördagen. Under fredagskvällen uppgav Nasa att chansen var 50 procent.

Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken lämnar kapseln Crew Dragon efter onsdagens avbrutna försök att skjuta upp raketen.

Uppskjutningen av Space X-raketen var planerad för i onsdags, men med bara 17 minuter kvar till uppskjutningen från Kennedy Space Center ställdes färden in. Dåligt väder stoppade då rymdfärden, och ett nytt försök planerades för lördagskvällen, svensk tid.

Men vädergudarna har inte helt varit på projektets sida och ett åskoväder ser ut att dra in över området utanför Orlando under lördagen. Nasa väntar med ett slutgiltigt beslut till lördagsmorgonen i Florida och flaggar för att uppskjutningen kan flyttas ännu en dag, till klockan 21.00 söndag kväll, svensk tid. Då väntar bättre väder för en rymdfärd.

"Inga beslut om vädersituationen just nu för lördagens testflygning. Vi utvärderar situationen på nytt under morgonen"; twittrar Nasa-chefen Jim Bridenstine om det som formellt är en sista provresa, innan den reguljära trafiken kommer i gång.

Förhållandena måste vara stabila inte bara i Florida, utan även ute över Atlanten. Där ska kapseln Crew Dragon kunna falla ned på ett säkert sätt om något går snett på vägen upp.

Projektet är tänkt att efter nio långa år åter ta USA ut i rymden. Sedan rymdfärjorna flög för sista gången 2011 har USA saknat egen möjlighet att skicka människor till och från jorden.

USA, president Donald Trump – som väntas närvara vid uppskjutningen – och de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley får nu hoppas att vädret tillåter att Falcon-raketen från företaget Space X kan lyfta mot rymden under helgen.