Ertappades med narkotika på E4 – åtalas

Publicerad 2020-07-23

Polisen hittade en väska med marijuana, amfetamin och kokain i en bil som stoppats för en fordons- och förarkontroll i Uppsala.

Nu åtalas föraren för grovt narkotikabrott vid Uppsala tingsrätt.

Polisen hittade narkotika bakom förarsätet i bilen som mannen kört.

Polispatrullen beslutade att göra en husrannsakan i bilen och kroppsbesiktiga föraren som visade tecken på narkotikapåverkan vid en kontrollen på E4 vid avfarten mot Kumla i juni.

I bilen hittade patrullen en väska bakom förarsätet med 199 gram kokain, 1 978 gram amfetamin och 1 964 gram cannabis, som inte varit avsett för eget bruk enligt åklagaren.

Polisen beslagtog narkotika och vapen

Vid en husrannsakan i mannens hem hittade polisen sedan ytterligare 931 gram cannabisharts och 24,3 gram kokain, vilket inte heller kan ha varit avsett för eget bruk enligt åklagaren. Patrullen som använde en specialsökhund hittade även ett vapen, en pistol kaliber 9 mm, som mannen inte hade licens för.

Den 66-årige mannen åtals för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Förundersökningen gällande misstanken om drograttfylleri och ringa narkotikabrott lades dock ned eftersom mannens urinprov på polishuset visat negativt.

66-åringen själv uppger i förhör med polisen att han inte visste vad som fanns i väskan, som en okänd person ska ha bett honom att transportera. För uppdraget ska han ha fått runt 2 000 kronor. Vapnet och narkotikan som polisen hittat i hans bostad ska inte heller vara hans, utan tillhör en person som han inte vill namnge för polisen.