Hjärnskadades under bröstoperation

10 år efter operationen som förstörde allt

Publicerad 2020-07-12

Christina Hedlund ville vara fin på sitt bröllop och bokade en bröstoperation.

I dag – tio år efter ingreppet – kan hon varken prata, gå eller äta själv.

– Jag vill varna andra. Det innebär alltid en risk att lägga sig i narkos, säger Ann-Katrin Berggren, Christinas mamma.

Den då 31-åriga Christina Hedlund skulle gifta sig med sin stora kärlek. Hon ville vara snygg till bröllopet och bestämde sig för att förstora brösten. Christina bokade tid på en klinik i Polen som verkade bra och kunde göra ingreppet med kort varsel.

Men operationen gick fruktansvärt fel. Christina drabbades av en allvarlig hjärnskada.

Christina Hedlund före bröstoperationen.

Nu har det gått tio år sedan Christinas liv raserades. I dag bor hon hemma hos sin mamma, Ann-Katrin Berggren, i Malmö. Hon sitter i rullstol, kan inte prata och måste ha hjälp av assistenter dygnet runt.

– Det har varit jättetufft. Samtidigt har jag varit stark. Vi bestämde att vi skulle göra allt vi kunde för att hon skulle bli bättre, säger Ann-Katrin Berggren.

Innan operationen hade Christina varit glad och förväntansfull.

– Hon sa ”Mamma, det kommer bli jättefint. Sedan ska vi gifta oss”.

Men Ann-Katrin, som själv är läkare, var orolig. Speciellt med tanke på att ingreppet skulle göras utomlands.

 I dag bor Christina hemma hos sin mamma, Ann-Katrin Berggren, i Malmö. Hon sitter i rullstol, kan inte prata och måste ha hjälp av assistenter dygnet runt.

Fick hjärtstillestånd

Ann-Katrin minns chocken när hon förstod att det gått illa. Hon reste så fort hon kunde till sjukhuset i Gdansk och fann dottern i ett vegetativt tillstånd. Hon grät inför åsynen av dottern.

– Sjukhuset kändes som från 1800-talet. Christina låg med öppna ögon och med massa slangar till kroppen. Man hade inte ens haft EKG-övervakning under operationen, säger Ann-Katrin Berggren.

Det visade sig att kliniken som utförde ingreppet hade hyrt in sig i ett litet rum på det statliga sjukhuset i Gdansk. Christina fick hjärtstillestånd och en allvarlig syrebrist under operationen. Det är oklart exakt vad som hände men klart är att personalen inte gjorde tillräckligt för att förhindra en eventuell hjärnskada.

Händelsen ledde till en rättsprocess i Polen. Fem klinikanställda dömdes för att oaktsamt ha orsakat Christina en kronisk hjärnskada. I domen framgick det också att hennes journal förfalskats.

Har inte vågat berätta

När familjen fick hem Christina vårdades hon först på sjukhus och sedan på ett boende. Ann-Katrin tyckte det fanns brister i omvårdanden.

– Jag åkte dit varje dag för att borsta hennes tänder. Hela vägen från mitt jobb i Ystad, berättar Ann-Katrin.

Till slut fick hon igenom att Christina skulle få flytta hem till henne. Lägenheten handikappanpassades och det beviljades med personlig assistans.

Ann-Katrin Berggren, Christinas mamma.

Varje dag har Ann-Katrin kämpat för att dottern ska bli bättre. Hon har tagit goda råd av ledande neurologer för hur hjärnan kan tränas. Och en viss förbättring har skett.

– Hon kunde inte svälja tidigare. Det kan hon nu. Dessutom förstår hon mycket och hummar till svar.

Ann-Katrin Berggren pratar mycket med sin dotter. Men vad som hände under operationen har varit svårt att beröra. Det dröjde länge innan hon vågade ta upp det.

– Jag berättade att operationen inte gått bra och att hon inte vaknat ur narkosen. Så uttryckte jag det. Att vi skulle hjälpa henne med det och att hon skulle kämpa.

Det faktum att Christinas hjärta stått stilla och att hon fått en hjärnskada har Ann-Katrin inte kunnat förmå sig att berätta.

– Det har känts för jobbigt, säger hon.

Ann-Katrin Berggren och dottern Christina Hedlund.

En risk med narkos

Att kämpa för att dottern ska få rätt rehabilitering kostar både tid och pengar. Ann-Katrin hoppas därför att dottern ska få skadestånd för det om hände henne. Med en hjälp av en advokat har familjen begärt tolv miljoner i skadestånd av kliniken. Processen har pågått sedan 2013.

– De har förstått att de kommer bli tvugna att betala. Vi kommer inte få 12 miljoner men vi kommer få stora delar av det mål vi satt upp, säger Bengt Wahrolén, advokat.

Efter operationen gick familjen ut i media och berättade vad som hade hänt. Ann-Katrin tycker att det är skrämmande att det nu har blivit en trend att fixa till sig med plastikoperation. Hon vill återigen varna de som funderar på att operera sig.

– Jag tycker inte man ska göra det. Eller i alla fall tänk igenom det. Det är alltid en risk att lägga sig under kniven i narkos, säger hon.

Följ ämnen i artikeln