Ny satsning på hemförlossning

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2020-08-30

Att kunna föda i sitt eget hem kommer snart att vara en möjlighet för kvinnor i Stockholmsområdet. Arkivbild.

En oväntad effekt av coronapandemin: Allt fler kvinnor vill föda hemma.

– Vi märker av ett ökat intresse, säger Marie Ekborn, omvårdnadschef på graviditet och förlossning vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som nu startar en ny satsning på att erbjuda hemförlossning.

Att föda i sitt hem är knappast någon ny företeelse, men möjligheten har inte alltid funnits i olika regioner i landet. Nu startar alltså Karolinska i Huddinge möjligheten på nytt.

– Sedan 2002 har Stockholms läns landsting erbjudit kvinnor födsel hemma om man uppfyllt kriterierna för en låg risk, det togs bort förra året. Vi kan göra detta inom ramen för projektet "Min barnmorska" på vårt vanliga vårdvalsavtal, säger Karin Pettersson, överläkare vid förlossningen på Karolinska.

Samma team

"Min barnmorska" startade för två år sedan och innebär kortfattat att en kvinna får samma barnmorsketeam under hela graviditeten och förlossningen. En anledning till att projektet startades är att man vill kunna erbjuda kvinnor med förlossningsrädsla, ofta förstföderskor, ökad trygghet. Men för att vara aktuell för hemförlossning behöver man ha fött barn tidigare.

– Det är en bedömning som görs av läkare i slutändan, vem som kan vara aktuell, säger Marie Ekborn och Karin Pettersson fyller i:

– Man ska vara omföderska och man får inte tidigare ha fött med kejsarsnitt, man ska vara frisk och förlossningen ska starta spontant vid fullgången tid.

Ökad trygghet

Enligt Pettersson har det tidigare varit mellan 60 och 90 födslar som utförts i hemmet, av totalt cirka 30 000 i Stockholm per år.

– Så vi får se nu i och med corona, då vi har sett att fler är intresserade, om det håller i sig framöver, säger hon.

Marie Ekborn poängterar att den stora fördelen för kvinnorna som väljer hemförlossning är en ökad trygghet.

– Det är den återkopplingen vi får från kvinnorna, att de känner sig tryggare, och det vi har sett i studier från andra länder också. Men det är även utvecklande för oss som barnmorskor, för professionen.

Följ ämnen i artikeln