Publicerad:
Uppdaterad:

Ny sjukdom i Sverige: badhusfötter

Av: Klas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett flertal barn fick uppsöka sjukvård efter att deras fötter blivit mystiskt röda och svullna sedan de hade besökt ett badhus.

Nu föreslår läkare att diagnosen ska kallas för ”badhusfötter”.

Sjukdomsutbrottet skedde i Uppsala februari i år.

Ett 20-tal barn hade då uppvisat liknande symtom med röda, ömmande fötter.

Hos sjukvården fann man snart en gemensam nämnare hos barnen: De hade alla besökt badhuset Fyrishov.

Där kunde man konstatera att stora mängder av bakterien Pseudomonas aeruginosa fanns i en undervisningsbassäng med tillhörande ihåliga leksaker.

”Hade ont”

En av dem som drabbades var Selena, 3, som fick ont i fötterna dagen efter besöket på badhuset i Uppsala.

Hennes mamma, Shadia Miranda, kunde dock inte hitta något synligt fel

– Men hon sa att hon hade ont i fötterna, väldigt ont, men de var inte svullna och inte röda. Så vi beslutade att ändå lämna henne till förskolan, sa Shadia Miranda till Aftonbladet i mars.

Senare under dagern ringde en lärare från förskolan och berättade att Selena hade fått så ont att hon inte längre kunde vara med på aktiviteterna.

Då hämtade hon dottern på förskolan och åkte till akuten – där man slog fast att Selena var ett av de barn som hade drabbats av Pseudomonas aeruginosa.

Drabbar främst barn

I en ny fallstudie som gjorts efter smittoutbrottet föreslår man att diagnosen ska få ett nytt namn: badhusfötter, rapporterar Läkartidningen.

– Det är en sjukdom som drabbar barn som oftast har vistats på badanstalter. Sjukdomen ger symtom i form av en hudreaktion på fotsulorna orsakad av kontakt med ytor som är kraftigt kontaminerade med Pseudomonas aeruginosa, säger Susanne Sütterlin, som är läkare och en av författarna bakom studien, till tidningen.

Symtomen håller vanligtvis i sig mellan två och tre dagar, i enstaka fall upp till någon vecka. För behandling rekommenderas smärtstillande tabletter och vila, antibiotika behövs inte.

1 av 3 | Foto: FOTO: Privat
3-åriga Selena fick utslag efter att ha badat i Fyrishovsbadet.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: