Besked till spanjorer: ”Lämna inte era hem!”

TT

Uppdaterad 2020-03-23 | Publicerad 2020-03-14

Spaniens cirka 47 miljoner invånare får kraftigt inskränkt rörelsefrihet för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset.

Premiärminister Pedro Sánchez lovar också ett ekonomiskt åtgärdspaket för att begränsa effekterna av viruset.

Han säger vid ett tv-sänt anförande att invånarna i landet med omedelbar verkan får förbud mot att lämna sitt hem annat än för att ta sig till arbetet, besöka sjukvården eller göra nödvändiga inköp och liknande.

Enligt Pedro Sánchez ska alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek samt de som säljer absolut nödvändiga förnödenheter hållas stängda.

Det samma gäller konferens-, fritids- och idrottsanläggningar samt teatrar och biografer

Sánchez säger också att regeringen proklamerat att ett 15 dagar långt nationellt nödläge råder. Ett sådant kräver "extraordinära beslut", säger han.

"Allting i sin makt"

Premiärministern ber också om nationell samling i kampen mot viruset.

– Vi måste alla stå enade, säger han.

Enligt Sánchez blir de ekonomiska följderna av virusets härjningar stora. Regeringen kommer att besluta om ett ekonomiskt stödpaket riktat till anställda och företag och som även ska innehålla finansiellt stöd till näringslivet.

– Jag vill säga till arbetarna, de egenanställda och företag att Spaniens regering kommer att göra allt i sin makt för att dämpa effekterna av den här krisen, säger Sánchez.

Inrikesdepartementet får kontroll över alla polisstyrkor, även lokala och regionala sådana.

Dessutom kommer regeringen att stärka sitt grepp om lokal och regional sjukvård och transportsektorn.

Sánchez säger också att militären står redo att gripa in om det behövs i kampen mot smittspridningen.

Avråder från val

Dessutom kommer antalet avgångar på medellånga tågrutter i Spanien att reduceras, enligt premiärministern.

Han säger också att det inte vore rationellt att i nuvarande läge genomföra de regionala valen i Baskien och Galicien som planeras i början av april.

Spanien har tidigare bland annat beslutat om begränsningar i offentliga sammankomster, medan vissa regioner gått längre och hållit exempelvis skolor, restauranger och barer stängda.

Spanien är det näst värst drabbade landet i Europa efter Italien. På lördagen registrerades ytterligare 1 500 fall av virussmittade i landet och det totala antalet bekräftade fall är nu uppe på cirka 6 250.

193 människor har mist livet i utbrottet.

Följ ämnen i artikeln