Gymnasieskolor ska gå över till distansundervisning

Förbereder större stängning på grund av coronaviruset

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-03-17

Regeringen förbereder för en eventuell total stängning av förskolor och skolor.

Samtidigt rekommenderas landets gymnasieskolor att gå över till distansundervisning för att stoppa spridningen av coronaviruset.

– Vi utgår från att alla kommer att följa rekommendationen, säger statsminister Stefan Löfven.

Beskeden kom vid en presskonferens på tisdagen.

– Från och med imorgon onsdag kommer alla Sveriges gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet att rekommenderas att gå över till distansundervisning, sade statsminister Stefan Löfven.

Högskoleminister Matilda Ernkrans räknade med att alla lärosäten följer rekommendationen.

– Jag känner mig väldigt övertygad om det. Skulle det visa sig att man inte gör det är regeringen beredd att återkomma med nya skarpa åtgärder.

Regeringen kommer att lägga fram ett förslag i riksdagen som möjliggör att studerande vid högskola och vuxenutbildningar får behålla sina studiemedel för den period som de beviljats. Detta för att trygga studenternas försörjning.

Statsminister Stefan Löfven vid pressträffen.

Alla föräldrar uppmanas att få sina gymnasieungdomar att fortsätta sina studier och att ta smittorisken på allvar.

– Det är grupper som klarar sig själva och som kan ta ansvar för sina studier. Jag förväntar mig att elever och studenter lever upp till förtroendet som ställs på dem, sade utbildningsminister Anna Ekström.

Utbildningsminister Anna Ekström och statsminister Stefan Löfven.

Enligt statsministern kan fler åtgärder komma.

– Vi förbereder också en totalstängning av skolor och förskolor, sade Stefan Löfven, som pekar på att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Om skolorna stänger kommer regeringen att vidta åtgärder för att lösa barnomsorgen för personer med samhällsviktiga arbeten. För detta krävs en helt ny lag som i så fall snabbt måste komma på plats.

– Jag hoppas att riksdagen ska kunna fatta beslut om den nya lagen redan på torsdag, sade utbildningsminister Anna Ekström till Aftonbladet.

Räknar du med att grundskolorna stängs från och med fredag?

– Nej. Men om läget för smittspridningen förändras, då måste vi vara beredda.

Än så länge är det inte aktuellt för Folkhälsomyndigheten att rekommendera att grundskolorna stängs.

– Det är inte motiverat av smittskyddsskäl. De negativa konsekvenserna riskerar att bli stora, även ur ett folkhälsoperspektiv, sade generaldirektör Johan Carlson vid presskonferensen.

Facket: Kommer påverka kvaliteten

Enligt Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, så innebär omställningen en stor arbetsbelastning för landets lärare.

– Det måste finnas tekniska förutsättningar. Den stora utmaningen är att digitalisera sin undervisning, säger Åsa Fahlén.

Enligt henne så är det viktigt att huvudmännen, kommuner och skolledningar, lyssnar på lärarnas behov för att minimera skadan på undervisningen.

– Det är i princip omöjligt att göra detta med bibehållen kvalitet. Vi får göra så gott vi kan, säger Åsa Fahlén.

Pressträff om coronavirusets påverkan på Sveriges skolor.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS