Kallstart på veckan – sen blir det varmt

Publicerad 2023-05-31

Torka i södra Sverige och kyliga dagar i norr men till helgen väntas vädret jämna ut sig över hela landet.

Men nån högsommar är inte i sikte.

– Till helgen kommer temperaturerna att gå upp i hela landet men generellt blir det lite svalare än normalt , säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.se.

Det är ett något ostadigare väder som väntas de kommande dagarna. I norra Sverige får man förbereda sig på några kyliga dagar med regn och snöblandat regn. Det kommer framförallt att blåsa ordentligt med friska till hårda vindbyar. Till helgen stiger temperaturen igen och norra delarna av landet kan räkna med 10 till 15 grader.

I södra delarna av landet kan man vänta sig att det soliga vädret stannar med temperaturer på omkring 20 grader med undantag för onsdagen då det tillfälligt blir varmare med temperaturer upp mot 25 grader. Dagarna innan helgen väntas temperaturerna sjunka till omkring 15 grader då molnigheten ökar.

– Det är lite av ett väderomslag på ingång med kallare väder men till helgen väntas det ostadiga vädret dra undan och temperaturerna gå upp och det finns goda solchanser framförallt i södra Sverige, säger Hanna Winge, meteorolog på vädertjänsten Klart.se.

Gul varning utfärdad

Det ostadiga vädret i norr medför även att en gul vädervarning är utfärdad för vind i kombination med snö i norra Lapplandsfjällen under onsdagen. Den som tänkt fara upp mot fjälltrakterna kan räkna med att det lokalt kan blåsa upp till 24 meter per sekund i byarna.

Stor risk för skogsbrand

I takt med att det soliga vädret i fortsätter och några tecken på kommande nederbörd innebär det torra vädret stor risk för skogsbrand. Även här förväntas temperaturerna att gå upp framåt helgen och landa på cirka 20 grader.

Temperaturerna väntas sedan hålla i sig under nästa vecka där den första halvan av veckan ser ut att bli solig i stora delar av landet med något mer molnighet i norr än i söder.

Följ ämnen i artikeln