Kristersson: Kryper inte för Turkiet

TT

Publicerad 2023-01-18

Statsminister Ulf Kristersson (M) kan inte säga något datum för när Sverige kan vara Natomedlem.

Sverige kryper inte för Turkiet, säger statsminister Ulf Kristersson (M). Regeringen står upp för yttrandefriheten.

Samtidigt kallar SD-ledaren Jimmie Åkesson president Erdogan för en ”islamistisk diktator”, skriver DN.

Regeringen har fått kritik efter det kraftfulla fördömandet av en docka föreställande den turkiske presidenten som hängdes upp i Stockholm.

– De har helt fel, säger Ulf Kristersson, om anklagelserna i Natodebatten om att regeringen inte står upp för yttrandefriheten.

– Det här är människor som är emot Natomedlemskapet. Det är en mycket legitim ståndpunkt. Jag har inga problem med det. Men nu har vi fattat ett beslut om att gå med i Nato.

Statsministern syftar på det svenska nätverk som utförde aktionen vid Stockholms stadshus. Det betyder inte att de som är för Nato kryper för Turkiet, fortsätter han.

– Memorandumet med Turkiet är precis tvärtom. Vi lovar att göra ett antal saker som är viktiga både för svensk och turkisk säkerhet. Och vi lever upp till exakt det avtalet.

Turkiet: Absurt

Den upphängda dockan, som hänges upp i förra veckan, har skapat nya spänningar mellan Sverige och Turkiet, som ännu inte godkänt den svenska Natoansökan.

En talesperson för Erdogan krävde att de ansvariga ”ställs till svars” och från svenskt håll har bland andra Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström (M) fördömt handlingen.

En polisanmälan om förtal som lämnades in om dockan lades ner av åklagare som inte ansåg att något brott hade begåtts.

Ett beslut som beskrevs som ”extremt absurt” av utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Han kallade dockhängningen ett rasistiskt hatbrott.

”Islamistisk diktator”

SD-ledaren Jimmie Åkesson har förståelse för den svenska regeringens reaktion.

– Samtidigt är det inget brottsligt som har begåtts och det borde inte vara brottsligt. Man har rätt att ge uttryck för sin uppfattning, säger han.

Han anser inte att Turkiet är en demokrati, men upplever att han har kunnat kritisera Turkiet under Natoprocessen.

Till Dagens Nyheter säger Åkesson att regeringen inte får gå för långt i hur man hanterar de turkiska utspelen eftersom det ytterst är ett antidemokratiskt system och en diktator som Sverige har att göra med.

– Jag är partiledare för det antiislamistiska partiet SD och har starka synpunkter på en islamistisk diktator som Erdogan. Han är folkvald, ja. Men det är också Putin i den meningen.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) framhåller att regeringen står upp för yttrandefriheten i Sverige.

– I Sverige är det möjligt att både håna den kristna tron och den muslimska tron. Den yttrandefriheten står vi fast vid. Men allt som är lagligt är nödvändigtvis inte lämpligt och vi förstår att det också landar illa, säger hon.

Satirtecknartävling

Fler irritationer från Turkiet kan vara att vänta sedan tidningen Flamman initierat en satirtecknartävling av Erdogan. Den regeringstrogna turkiska tidningen Sabah beskrev det under tisdagen som ”ytterligare en skandal”.

I turkiska medier har president Erdogan även upprepat kravet på att Sverige utlämnar personer för att Turkiet ska godkänna Natoansökan.

Ulf Kristersson kan inte svara på frågan om när Sverige kan vara Natomedlem.

– Det var ett viktigt framsteg att Turkiet bekräftade att det vi gör nu tillsammans med Finland är precis det vi sade i memorandumet.

– Sedan har vi aldrig fått löfte om någon speciell tidtabell från den turkiska regeringen.

Turkiet har tidigare uppgett att en ratificering inte kan bli aktuell före sommaren. Man vill bland annat invänta nya lagar i Sverige som gör det brottsligt att stödja eller främja terrorism.

Följ ämnen i artikeln