Skärpt straff för försök till advokatmord

TT

Publicerad 2021-04-23

Polisavspärrningar på Kungsholmen i Stockholm, efter mordförsöket på advokaten i september 2019. Arkivbild.

Svea hovrätt skärper straffet för en 52-årig kvinna för att vid två tillfällen ha försökt att få en advokat i Stockholm mördad.

I september 2019 sköts en advokat utanför sin bostad på Kungsholmen i Stockholm och skadades allvarligt men överlevde. En man i 50-årsåldern har tidigare dömts till 14 års fängelse för mordförsöket.

En 52-årig kvinna döms nu av Svea hovrätt till 15 års fängelse för förberedelse till mord. Hon ska enligt hovrätten ha legat bakom mordförsöket på Kungsholmen och även 2018, tillsammans med en annan kvinna, ha anlitat två 17-åriga pojkar för att döda advokaten.

Stockholms tingsrätt dömde kvinnan till 14 års fängelse men hovrätten skärper alltså straffet till 15 år.

Även tingsrätten ansåg att kvinnan hade gjort sig skyldig till båda gärningarna, men dömde henne endast för anstiftan av försök till mord.

Enligt tingsrätten skulle förberedelsen av mordet hösten 2018 ingå som en del av anstiftansbrottet 2019. Hovrätten gör en annan bedömning och anser att kvinnan ska dömas för både anstiftan av försök till mord och förberedelse till mord.

Hovrätten fastställer även tingsrättens dom mot den medåtalade man som dömts i tingsrätten för sin inblandning i mordförsöket 2019. Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att mannen gjort sig skyldig till medhjälp till försök till mord och dömer honom till 6 års fängelse.

De två 17-åriga pojkarna döms, precis som av tingsrätten, till skyddstillsyn. Den ene för stämpling till mord och den andre för förberedelse till mord.