Libanons nygamle premiärminister: al-Hariri

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-10-22

Saad al-Hariri.

Libanons president Michel Aoun utser den tidigare premiärministern Saad al-Hariri till att försöka leda landet ännu en gång.

Premiärministerkandidaten lyssnar på Frankrike och lovar att bilda regering med opolitiska experter på ministerposterna.

Affärsmannen Saad al-Hariri, som varit Libanons premiärminister i två omgångar, kan nu för tredje gången bli landets premiärminister – nästan ett år efter att han avgick i oktober i fjol.

Under året som han varit borta från posten har ekonomin fortsatt sin resa nedåt. Nu ska han försöka sig på det som Mustapha Adib misslyckades med – nämligen att bilda regering – sedan den tidigare premiärministern Hassan Diab avgick efter den omfattande explosionen i Beiruts hamn i början av augusti.

– Jag kommer att arbeta med att bilda regering snabbt eftersom tiden är på väg att rinna ut, och detta är den enda och sista chansen för vårt land, säger al-Hariri.

Saad al-Hariri lovar samtidigt att den nya regeringen ska utgöras av teknokrater, det vill säga experter utan band till politiska partier, i enlighet med Frankrikes vägkarta för att leda landet ut ur krisen.

Libanon har skakats av protester i mer än ett års tid. Jättesmällen i augusti – då närmare 190 människor dödades, 6 500 skadades och omkring 300 000 fick sina bostäder förstörda eller skadade – har blivit en symbol för vanstyre. Som bakgrund ligger den kollapsade ekonomin och valutan, statens skuldsättning, skenande fattigdom och hotet om statsbankrutt – för att inte tala om riskerna för ett nytt inbördeskrig.