Här är länet där smittspridningen ökar

”Positiva trenden är bruten”

Uppdaterad 2021-06-09 | Publicerad 2021-06-08

Minskade smittotal och fler vaccinerade.

Så ser det ut i de flesta län – utom ett.

I Värmland ökar nu smittspridningen tydligt bland unga och medelålders.

Antalet bekräftade covidfall minskar i de flesta av landets län, liksom trycket på sjukvården.

I Gävleborg och Kronoberg har smittspridningen sjunkit i alla kommuner och alla åldersgrupper. Även i Västernorrland, Dalarna, Stockholm, Uppsala, Jämtland och Skåne minskar smittspridningen vecka för vecka.

Sjönk i sju veckor

Men i Värmland har minskningen, som tidigare pågått sju veckor i rad, avstannat.

Regionen rapporterar att de haft cirka 200 fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, samtidigt som antalet patienter som behöver sjukhusvård ligger på samma nivå som föregående vecka.

Framförallt syns en tydlig ökning av antalet smittade bland ungdomar i högstadie- och gymnasieålder. Främst i Karlstad kommun samt dess kranskommuner – vilket kopplas till större utbrott vid flera skolor och har fått flera kommuner att övergå till distansundervisning terminen ut.

Karlstad.

”Är såklart ett bakslag”

På tisdagen gick Karlstad kommun ut på sin Facebooksida och vädjade till invånarna att följa de rekommendationer som finns inför student och skolavslutningar:

”Trenden är bruten. Smittspridningen ökar igen. Det är inte över än, det du gör spelar roll.”

Även Region Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén konstaterar att den positiva trenden är bruten, något han menar är ett bakslag.

– Det är klart att det är ett bakslag när vi ser en uppgång efter en längre tids nedgång, säger han.

Ingemar Hallén, verksamhetschef och smittskyddsläkare i Region Värmland.

Ökar i flera grupper

Enligt honom har ökningen framförallt setts bland unga, men även i åldersgrupperna 40–50 år samt 50–60 år.

Grupper som fortfarande i stor utsträckning inte fått vaccin eller blivit fullt vaccinerade.

Ännu är man inte klar med analysen av vad ökningen beror på, men enligt Ingemar Hallén spelar troligtvis flera faktorer in.

– Det vi kan konstatera är att efterlevnaden av gällande rekommendationer har minskat i takt med finare väder och lättade restriktioner. Att invånarna i viss mån uppfattar att det över eller övertolkar vad man kan göra och glömmer därmed bort att det fortfarande pågår en pandemi.

En undersköterska utför ett snabbtest.

Fortfarande oklart varför

Samtidigt har det ju varit fint väder i hela landet och de lättade restriktioner gäller ju nationellt. Ändå minskar smittan i andra län. Varför ökar det just i Värmland?

– Det är det som vi håller på att analysera nu och även jag tycker att det ska bli intressant att se vad som har bidragit till detta då det troligen inte är enda orsak utan kan finnas flera delförklaringar.

På frågan hur han som smittskyddsläkare ser på de kommande veckorna, med skolavslutningar och andra firanden, säger Ingemar Hallén att det fortsatt gäller att begränsa sina kontakter:

– Det är extremt viktigt hur man hanterar skolavslutningarna och aktiviteter och firande kring detta. Att man gör det på ett ansvarsfullt sätt. Samma saker gäller kring olika fritidsaktiviteter, som matcher och träningar.

 

PODD Vändningen?

Aftonbladet Daily med Niklas Arnberg, professor i virologi vid universitetet i Umeå.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen