Så skriver världens medier om regeringskrisen

Stefan Löfven (S) är den första statsministern som någonsin fällts genom en misstroendeförklaring i Sverige.

En historisk dag, skriver världens medier.

Medier runt om i världen har valt att publicera bilden på en butter Löfven i talarpodiet med Sverigeflaggor i bakgrunden – och rapportera om det besvärliga parlamentariska läget i Sverige.

Brittiska The Guardian skriver att Sverige slungats tillbaka in i den politiska osäkerhet som följde efter riksdagsvalet för snart tre år sedan.

Det är en ”skakig minoritetskoalition” som suttit vid rodret sedan dess, enligt arabiska Al Jazeera. De rapporterar att måndagens händelse sker mot bakgrund av att Sverige befinner sig i en bostadskris medan fastighetspriserna skjuter i höjden.

En kommentar i norska Verdens Gang, VG, är bildsatt med en karikatyr av Stefan Löfven. Han sitter fängslad i en bur med texten ”Folkhemmet”.

Skribenten beskriver händelsen som ett ”dramatiskt politiskt spel på den svenska vänstersidan”.

Danska Ekstra Bladet skriver att ett ”ovanligt samarbete mellan fyra väldigt olika partier” har lett till misstroendeförklaringen. De poängterar att Stefan Löfven hunnit sitta vid makten i åtta år.

Amerikanska CNN rapporterar att Sverigedemokraterna ”tog chansen” att kalla till omröstning efter att Vänsterpartiet dragit tillbaka sitt stöd för regeringen – något även Al Jazeera beskriver.

Att V dragit tillbaka sitt stöd beror på Löfvens försök att blidka oppositionspartierna, enligt brittiska BBC. Och det kan – i en ”ironisk tvist” – leda till att bostadsfrågan glider långt ned på den politiska agendan med en potentiell ny regering. Det till förmån för frågor som högern håller högre – såsom våldsbrott och migration.

Publisert:

LÄS VIDARE