Så rustar gymmen inför en januariboom

Publicerad 2020-12-09

Efter nyår brukar en del pressa in extra många träningspass i kalendern.

Andra passar på att köpa ett gymkort för att uppfylla löftet de gav vid tolvslaget.

Det vittnar flera gym om – men de har olika strategier för att möta en eventuell boom under pandemitider i Uppsala.

Friskis & Svettis hade 30 000 fler inpasseringar i januari i år jämfört med i december 2019 vid de fem anläggningarna i Uppsala. Men så lär det inte bli i år, spår de ansvariga.

– Vi tror tyvärr att många kommer invänta att förnya sina träningskort innan restriktionerna släpper, säger verksamhetschefen Helena Hovstadius.

Stoppar inpasseringar

Under pandemin har gymmet vidtagit flera åtgärder för att minska risken för smittspridning och hoppas nu att de ska vara tillräckliga även efter årsskiftet.

– Vi har satt ett maxtak på våra gym som vi följer. Vi räknar manuellt regelbundet och stoppar tillfälligt inpasseringar när vi överskrider detta. Då får våra medlemmar invänta sin träning och vi kör en in och en ut, säger Hovstadius.

Det är också färre personer som får vara med på träningspassen och det går längre tid mellan dem nu än precorona för att minska trängsel. Bland annat i omklädningsrummen där medlemmarna numera uppmanas att inte duscha.

Det är ett råd som även Puls & Träning gått ut med till sina medlemmar. De uppmanas också att träna hemma med gymmets app, i stället för i dess lokaler. Något en del tycks ha tagit till sig.

– Färre tränar och tränar mer utspritt över dygnet, säger vd:n Per Lehmann.

Under de mest populära timmarna är personal dock på plats i de i övrigt obemannade lokalerna. Det ska vara minst två meter mellan de som tränar, enligt Lehmann. Till skillnad från Friskis & Svettis finns det dock inte någon gräns för hur många som får vistas i lokalerna.

Inga skärpta åtgärder

Likt det andra gymmet har de ansvariga för Puls & Träning inte några planer på ytterligare åtgärder efter årsskiftet, trots att antalet inpasseringar ökade med 17 procent vid anläggningen i Gränby och 10 procent i Kungsängen förra vintern.

De ansvariga för Gym & Fitness har inte heller några planer på fler åtgärder.

– Vi fortsätter som vanligt. Att påminna folk om att välja tider med färre besökare. Vara noga med att torka maskiner efter sig och så vidare, säger Anna Gymmet.

Precis som Puls & Träning har gymmet inte satt någon gräns för antalet personer som får vistas i lokalen. Men de kan se hur många som är på gymmet via en app, och på så sätt välja att komma en tid då det är mindre folk.

Vid årsskiftet 2019/2020 ökade antalet besökare med omkring 15 procent i anläggningen i Uppsala, uppskattar Gymmet.