Ingen möjlighet att välja vaccin

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2021-01-20

Vaccinationerna i regionerna börjar trappas upp ytterligare, även om kritik mot att alla doser inte används finns. Arkivbild.

Vaccinationerna går enligt planerna och inom kort kommer betydligt fler att kunna vaccineras. Det var regionernas besked när statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren förhörde sig om hur arbetet med att vaccinera miljontals svenskar går.

Trots vissa logistiska problem i början har nu regionerna kommit i gång på allvar med vaccinationerna.

Det meddelade åtminstone vaccinsamordnarna i regionerna Värmland, Kalmar och Västerbotten under deras samtal med Stefan Löfven (S) och Lena Hallengren (S) under ett digitalt möte på onsdagen, tillsammans med den nationelle vaccinsamordnaren Richard Bergström samt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Utifrån givna förutsättningar har vi kommit i gång bra. Vi använder alla doser vi får. Men vi är en glesbygdsregion med allt vad det innebär med att leveranserna tar lite längre tid och så, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

"Olika förutsättningar"

Även Region Värmland har haft problem, men har nu en fungerande logistikkedja på plats, berättar regionens vaccinsamordnare Anders Nordmark.

– Kommunerna har lite olika förutsättningar, men det är den här veckan vi har kommit i gång fullt ut. Nu är det full fart, säger han.

Sveriges regioner har fått kritik för att vara senfärdiga med vaccinationerna. Exempelvis visar en kartläggning som TV4 gjort att bara drygt hälften av de doser som har skickats ut hittills har använts.

Detta tycker dock Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektion vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), är en felaktig bild.

– Doserna kommer oftast i början av veckan, måndag till tisdag, och skickas ut till vaccinationsställena i slutet av veckan för vaccinationer veckan därpå. Det finns alltså en viss tidsfördröjning, vilket gör att regionerna blir mätta mot fel mål, säger hon.

Kan inte välja

Enligt den nationelle vaccinsamordnaren Richard Bergström kommer dock antalet tilldelade doser snart att öka drastiskt.

– Som det ser ut nu kommer det att komma cirka 100 000 doser i veckan. I mars går vi in i en andra fas då mellan 200 000 och 300 000 doser kommer att levereras och i april är det uppe i cirka 500 000 doser per vecka. Så det ser väldigt bra ut, säger han.

– Vi har haft en himla tur, att det har gått att göra ett vaccin och att de också kommer. Just nu har vi bara två vaccin, men om allt går som det ska kommer vi snart att få ännu ett och senare i vår ytterligare två. Vi har helgarderat oss och totalt har vi skrivit kontrakt på sex olika vacciner, säger Richard Bergström.

Men trots att vaccinerna är tillverkade på lite olika sätt, är olika effektiva och har lite olika biverkningsprofiler kommer det inte gå att välja vilket vaccin man får, en fråga som kommit upp ute i regionerna, enligt vaccinsamordnarna.

– Nej, åtminstone inte under det här första halvåret. Nu måste det gå så snabbt och effektivt som möjligt, säger Lena Hallengren.

Stark vaccinationskultur

Richard Bergström anser också att skillnaderna mellan vaccinerna inte är så stora och att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att jämföra dem mellan varandra, eftersom några sådana studier inte har gjorts.

– Det har pratats om att de är olika effektiva, men det finns ett antal olika effektmått och när det kommer till att skydda mot svårt sjukdom, vilket är det viktigaste, är de likvärdiga. Men det kommer att bli en utmaning att förklara detta för människor, säger han.

Stefan Löfven är nöjd med hur arbetet har fortskridit hittills och han hyser goda förhoppningar om att målet att den vuxna befolkningen samt barn tillhörande riskgrupper ska ha fått ett erbjudande om vaccination före halvårsskiftet kommer att infrias, och att många svenskar kommer att vilja vaccinera sig.

– Sverige har en stark vaccinationskultur och jag vill rikta ett stort tack till alla som håller i gång det här viktiga arbetet.

Samtidigt har han förståelse för att det kan uppstå problem, framför allt på landsbygden, liknande de som Ronny Lestander vid Region Västerbotten vittnar om.

– Jag är själv uppvuxen i Västernorrland och alla som har åkt bil mellan Storuman och Tärnaby vet att det tar tid, säger Stefan Löfven.