Pakistans ensamma elefant flyger mot Kambodja

Av: TT

Publicerad:
Pakistans enda elefant Kaavan flygs till Kambodja i en specialbyggd låda (i bild), efter år av protester från djurrättsaktivister ledda av den amerikanska artisten Cher. Bilden är tagen på fredagen.
Foto: Anjum Naveed/AP/TT
Pakistans enda elefant Kaavan flygs till Kambodja i en specialbyggd låda (i bild), efter år av protester från djurrättsaktivister ledda av den amerikanska artisten Cher. Bilden är tagen på fredagen.

En grupp experter har under söndagen inlett arbetet med att flytta Pakistans ensamma elefant Kaavan till ett reservat i Kambodja, efter en flera år lång kampanj från djurrättsaktivister.

Kampanjen för att flytta elefanten från Islamabads zoo har letts av den amerikanska sångerskan Cher, som skrivit sånger om elefantens ensamma tillvaro och samlat in pengar för att få honom flyttad. Sångerskan har tillbringat de senaste dagarna i Islamabad, men ska möta elefanten i Kambodja.

På söndagsmorgonen möttes dussintals djurarbetare och experter vid djurparken i Islamabad, under ledning av djurrättsorganisationen Four Paws. Med vinsch och rep flyttades den nersövda elefanten till en specialbyggd låda, som ska användas för att transportera honom till Siem Reap i norra Kambodja.

– Det är en känslofylld dag för oss alla. Vi kallar den Dagen D, säger Amir Khalil, veterinär hos Four Paws.

Lådan väger mer än tio ton, och flyttades med hjälp av en lyftkran till en lastbil. Under dagen ska en militär konvoj eskortera lastbilen till Islamabads flygplats, och därifrån ska elefanten flygas med ett ryskt lastflygplan. Resan tar omkring tio timmar och elefanten förväntas vara framme i Kambodja tidigt under måndag morgon lokal tid.

Djurskötarna tar med sig mer än 200 kilo mat, bland annat bananer och meloner, som Kaavan får äta under resan. Resan dokumenteras av filmare, som i samarbete med Cher gör en dokumentär om räddningsaktionen.

Kaavan föddes 1985 i Sri Lanka och var en gåva till Pakistan. Mellan 1990 och 2012 levde han med elefanthonan Saheli på djurparken, men sedan hon gått bort har han varit Pakistans enda asiatiska elefant.

Publicerad: