Så hjälper vaccinet – om viruset muterar

Vaccinsamordnaren: Vi har en plan B

Publicerad 2020-11-20

Det kommer allt fler besked om positiva vaccinkandidater.

Men vad händer om viruset hinner mutera – behövs då ett helt nytt vaccin?

– Det kommer att gå att uppdatera vaccinen. Vi har en plan B, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Svenskarna kan börja vaccineras mot covid-19 redan i januari – om allt går enligt planen.

– Jag vågar säga att jag tror att alla prioriterade har blivit vaccinerade under det första halvåret av 2021, om allt, som sagt, går enligt plan. Och om allt går som det ska kan den stora massan få vaccinet under den andra delen av 2021, har Richard Bergström tidigare sagt till Aftonbladet.

De första vaccinen mot covid-19 förväntas snart finnas.

Men samtidigt som horisonten börjar synas på vaccinhimlen har även ett flertal mörka moln skådats.

Avlivat miljontals minkar

Den 4 november fattade den danska regeringen beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15–17 miljoner – efter att en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.

Även i Sverige har viruset påträffats på minkfarmar i Blekinge.

Men enligt Richard Bergström kommer de kommande vaccinen att kunna justeras vid eventuella mutationer.

– Än så länge är det så att alla vaccin som kommit fram tills nu riktar sig mot det så kallade spike-proteinet, som binder till människans celler. Och den delen har inte muterat än, utan den verkar väldigt välbevarad. Jag har sett mutationer på andra ställen på viruset, men om det är så att det blir mutationer är det relativt enkelt att ändra med ny teknik och uppdatera vaccinet.

”Har en plan B”

Richard Bergström tillägger att vi även i slutet på nästa år, eller året därpå, kommer att få vaccin som riktar sig mot hela viruset.

– Vi har därmed hängslen och livrem. En plan B. Så om spike-proteinet skulle mutera så kan man åtgärda det genom att uppdatera vaccinen eller ge ett vaccin som innehåller hela viruset så får du antikroppar mot andra delar än spike-proteinet.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Så man behöver alltså inte börja om från början?

– Nej, du kan som sagt göra justeringar och tillverkningen är sådan att det går ganska snabb jämfört med traditionella vaccin. Så är det exempelvis med säsongsinfluensan, där har vi tre eller fyra stammar varje år och så får Världshälsoorganisationen gissa på vårkanten vilka de tror kommer till hösten för att vi ska kunna tillverka vaccin som tar väldigt lång tid att göra.

Håller minst ett år

– Här är det helt annorlunda då du kan ställa om väldigt snabbt. Sedan får man ju diskutera vilka studier som krävs för varje version men just nu ser det bra ut, och vi har inte sett någon mutation i den här bindande delen.

Kommer vaccinet kunna ge ett livslångt skydd mot covid-19?

– Det är möjligt – men inte sannolikt. Vi har bara några vaccin som är riktigt effektiva över hela livet, som exempelvis det mot mässling. Andra får man toppa upp, som resevaccinen. Det är därför mer sannolikt att man kommer att behöva förstärka effekten av detta.

– Vissa experter säger att det rör sig om ett år minst. Men det kan vara fler år, vi får se helt enkelt.