Kommunen vill lägga ner hemtjänsten – är inte tillräckligt lönsam

Publicerad 2020-11-26

Inger, 93, säger att hon lika gärna kan dö.

Detta då de styrande partierna i Huddinge vill lägga ner den kommunala hemtjänsten.

Anledningen? Den är inte tillräckligt lönsam.

I dag ska beslutet som påverkar 761 Huddingebor och deras anhöriga tas. Den kommunala hemtjänsten har inte varit tillräckligt lönsam de senaste åren, den har till och med gått back ekonomiskt när äldre och sjuka vårdats de senaste åren. Därför ska den avvecklas. Allmänheten och oppositionen fick beskedet bara tio dagar innan beslut ska tas.

Kristdemokraten Karl Henriksson är ordförande för vård- och omsorgsnämnden, som kallat till det extrainsatta mötet för att klubba igenom beslutet.

– Vi ser det här som nödvändigt, eftersom hemtjänsten i egen regi gått med enorma underskott under en lång rad år, säger han.

Karl Henriksson (KD), kommunalråd och ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Huddinge.

Kritiseras av Ivo

Av de drygt 1 300 personer som behöver hemtjänst i Huddinge har 552 valt en privat tjänst.

En privat aktörer, som har närmare 400 av dessa brukare, har just nu öppna ärenden hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att bland annat ha tagit betalt för desserter som varken beställts eller levererats. En annan aktör, som på grund av brister tvingats lägga ner verksamheten i Sollentuna kommun, men tillåts fortsätta i Huddinge, har tagit betalt för besök hos brukare som aldrig ägt rum. Tre aktörer riskerar att få sina tillstånd att bedriva vård indragna. Hur ser omsorgsnämndens ordförande på det?

– Den frågan är nog bättre att ställa de privata utförarna, säger kommunalrådet Karl Henriksson.

Har ni inte räknat på att de privata aktörerna är mer lönsamma, om ni lägger ner den kommunala hemtjänsten av just lönsamhetsskäl?

– Vi har naturligtvis inte insyn i hur de privata utförarna sköter sin verksamhet. Vi kontrollerar att de faktiskt ger de äldre den omsorg de ska få, det är det väsentliga för oss, säger Karl Henriksson.

Inger Ryd, 93, och hennes dotter Lis Averstad Ryd, 62.

För 93-åriga Inger Ryd har det alltid varit ett aktivt beslut att välja hemtjänsten som drivs i kommunens regi.

– Lägger de ner hemtjänsten kan jag lika gärna dö, säger hon.

Inger Ryd är väldigt nöjd med vården hon fått från den kommunala hemtjänsten till och från de senaste tio åren. Här spelar de Yatzy, får sittgymnastik och umgås med vårdarna och varandra. Ända sedan hon fått höra om kommunens planer har hon mått dåligt ”i hela kroppen”:

– Det är hemskt. Fruktansvärt. Jag vet inte vad jag ska göra.

Hon hoppas politikerna själva slipper den behandling som de utsätter henne för.

– Jag skulle vilja be dem tänka sig för innan de tar beslutet.

Inger Ryd, 93, och hennes dotter Lis Averstad Ryd, 62.

ANNONS