Horace Engdahl lämnar Nobelkommittén

Uppdaterad 2019-12-02 | Publicerad 2019-03-05

Horace Engdahl lämnar arbetet i Nobelkommittén.

Det ska ha varit ett av kraven för att Svenska Akademien ska få dela ut Nobelpriset i litteratur igen, enligt SvD.

Akademien uppger dock att Engdahl lämnar på eget initiativ ”för att inte äventyra litteraturprisets framtid genom att försvåra samarbetet mellan Svenska Akademien och Nobelstiftelsen”.

Nobelstiftelsen har kommit överens med Svenska Akademien att åter ge dem uppdraget att dela ut nobelpriset i litteratur. Beskedet meddelades av Anders Olsson, Akademiens ständige sekreterare, på tisdagsförmiddagen.

Kravet som Nobelstiftelsen ställer är dock att Horace Engdahl lämnar Nobelkommittén, den arbetsgrupp som jobbar med att ta fram kandidater för Nobelpriset i litteratur. Nobelstiftelsens pressansvarige Mikael Östlund bekräftar att Engdahl lämnar.

– Nobelstiftelsen har erfarit att så är fallet. Men det är Svenska Akademien som bestämmer själva om vilka ledamöter som ska ingå, säger Mikael Östlund till Aftonbladet.

I ett pressmeddelande från Akademien uppges att Engdahl ”på eget initiativ lämnar den litterära Nobelkommittén för att inte äventyra litteraturprisets framtid genom att försvåra samarbetet mellan Svenska Akademien och Nobelstiftelsen”.

I november förra året stod det klart att fem externa personer plockas in till Nobelkommittén: Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen och Gun-Britt Sundström. Tillsammans med fem akademiledamöter: Kristina Lugn, Jesper Svenbro, Anders Olsson och Horace Engdahl skulle de utgöra den grupp som väljer ut vem som får det anrika priset.

Nu lämnar alltså Engdahl gruppen, däremot sitter han kvar som ledamot i Svenska Akademien. Den före detta ständige sekreteraren har i efterdyningarna kring våldtäktsanklagelserna mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault kritiserats, bland annat för att han sågat domen mot Arnault.

Ska utreda tidsbegränsat ledamotskap

Stiftelsen skriver också att Akademien nu utreder möjligheterna för ett tidsbegränsat ledamotskap för att förenkla förnyelse av Akademien. Akademien ska enligt överenskommelsen också ”tillämpa en större öppenhet rörande exempelvis sin ekonomi”.