Fullt ordkrig på brittiska förstasidor inför dagens val

Publicerad 2015-05-07

Från ”Sparka ut Cameron” till ”Håll Röde Ed borta”

Inför dagens val försöker de brittiska tidningarna överträffa varandra i ordvitsar och påhopp på partier och politiker.

Och de drar sig inte för att ta ställning.

Här är några av de förstasidor som möter väljarna i dag.

The Sun: ”Välhängt” inför avgörandet

Att valet står mellan männen Miliband och Cameron tydliggörs av The Sun i dag. Bilden visar två händer som håller i två kulor och den ordvitsiga rubriken ”Well Hung” tronar i topp på sidan.

Den innehållsmässiga översättningen är att det är oerhört jämt mellan Labour och Tories, på båda kulorna står det att de får 34% i The Suns opinionsundersökning.

Tidningen uppmanar sina läsare att rösta för sittande regering: ”Se till att DU röstar i dag för att hindra Labour att sabba Storbritannien"

Daily Mail: Håll Röde Ed borta

Fokuserar på att var fjärde väljare fortfarande inte har bestämt sig, och uppmanar väljarna att taktikrösta för att hålla labours Ed Miliband borta från premiärministerposten: ”Keep Red Ed out”

The Independent: Nu bestämmer ni

Liberala tidningen The Independent radar i punkter upp att efter allt som hänt under valrörelsen, såsom tiotals miljoner spenderade pund på valkampanjerna, två partiledardebatter i tv och oräkneligt antal genomförda väljarundersökningar är det nu ”Over to You”.

Det vill säga att det är upp till de brittiska väljarna att bestämma hur det ska sluta.

The Daily Record: Sparka ut Cameron

Den skotska tidningen är säker på att Skottland kommer rösta bort premiärminister Cameron – och gör sitt bästa för att se till att det blir så. ”Vem Skottland än röstar på så blir det inte de konservativa”, skriver man – och följer upp med det inte fullt så subtila "KOM IGEN ENGLAND… SPARKA UT HONOM" om Cameron.

The Guardian: Det blir jämnt

Guardian fokuserar på det jämna opinionsläget inför avgörandet. Senaste trenderna: Labour går framåt och de gröna och nationalistiska Ukip backar något.

Daily Mirror: Börja packa!

Tidningen uppmanar sina läsare att rösta på Labour och att skicka ut Liberaldemokraterna och De konservativa från regeringskansliet. Vänligt nog hjälper de till med att sätta ihop en fejkad annons för en flyttfirma, riktad till partiledarna Cameron och Clegg: ”Vi packar – ni chillar! Specialister på att flytta ut folk snabbt. Fullt försäkrade mot brutna löften.”

Daily Star: Partaja in valet

Minst seriösa, men helt avgjort mest ordvitsiga, är Daily Star som tar ut svängarna rejält och parafraserar det klassiskaa punkalbumet ”Never mind the bollocks – here’s the Sex Pistols” från 1977. Dagens ordalydelse: Never mind the ballots – here’s the party party (strunt i valsedlarna, här är partypartiet).

Kontentan: Ingen vet hur valet går. Vi älskar att ha skoj, så nu partar vi in valdagen. ”Beer we go!”