MP säger ja till samarbete med Alliansen i Stockholm

Av: Ebba Thornéus, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Allianspartierna och Miljöpartiet i Stockholm stad kommer att samarbeta under kommande mandatperiod.

Uppgörelsen innebär att det blir maktskifte i Stockholm – och den är sanktionerad på riksnivå.

Partierna har kommit överens om att stoppa det omdiskuterade Applehuset i Kungsträdgården – Stockholm kommer heller inte stå värd för OS 2026.

Miljöpartiet i Stockholm stad beslutade igår kväll att säga ja till samarbete med Alliansen.

Det innebär att det blir maktskifte i huvudstaden som de senaste fyra åren styrts av en rödgrönrosa majoritet med Socialdemokraterna i spetsen.

Under en presskonferens som Alliansen höll tillsammans med MP meddelades det att det omdiskuterade huset som Apple vill bygga i Kungsträdgården kommer att stoppas. Stockholm kommer heller inte vara värd för vinter-OS 2026, rapporterar DN.

– Vi stänger inte dörren för att arrangera OS, men vi kan inte göra bedömningen att man kan stå som värd 2026, säger Karin Ernlund (C) till TT.

På pressträffen meddelades också att förskolereglerna i Stockholm ändras. Barn till föräldralediga kommer nu får max 30 timmer i veckan på förskolan.

I uppgörelsen ingår en utredning om att gräva ned Centralbron – den sexfiliga trafikled som löper genom Gamla stan i Stockholm. Enligt uppgift till Aftonbladet har Miljöpartiet också fått igenom att det inte ska satsas på Östlig förbindelse under de kommande fyra åren. Man har också fått igenom krav på att införa miljözoner på de gator som inte klarar luftkvalitetskraven, bland annat på Hornsgatan på Södermalm.

Kravet på en Östlig förbindelse var ett av Moderaternas viktigaste vallöften i Stockholm. ”Moderaternas löfte till Stockholmarna är därför okomplicerat och tydligt: Vi kommer inte att äventyra bygget av en Östlig förbindelse i eventuella samarbetsförhandlingar efter valet”, skrev tre M-toppar i en debattartikel i början av september.

– Det var M:s största valfråga – att man nu lägger den på hyllan var oväntat, säger en källa inom MP.

”Svek från S”

Enligt Aftonbladets källor var det Socialdemokraternas nej till miljözoner som fällde avgörandet. Det utlöste en enorm besvikelse inom Miljöpartiet och öppnade dörren för ett allianssamarbete.

En centralt placerad källa i Stadshuset i Stockholm säger att omröstningen i MP:s fullmäktigegrupp var jämn och att det inom partiet finns kritik mot att man inte helt tömt ut möjligheterna att fortsätta samarbetet med S, V och Fi utan i stället drivit på för att styra med Alliansen.

Enligt uppgift ska Miljöpartiets medlemmar i Stockholm träffas för ett möte på söndag. 

– Frågan kan komma upp där också, säger en källa.

”Finns risk för svek”

En annan källa säger att samarbetet är förankrat på riksnivå.

– Först kanske man lyfte lite på ögonbrynen från riks sida, att det här kändes märkligt. Men i takt med att man blivit införstådd med de lokala förutsättningarna har man fått förståelse för vad som gäller.

– Det är klart att det finns risk för att våra väljare tycker att det här är ett svek, men innehållet är så pass ambitiöst att man ska nog inte ta ut något sådant i förskott, säger källan.

Daniel Helldén, gruppledare för MP i Stockholms stad har tidigare sagt i ett pressmeddelande att hans parti för samtal med alla partier, utom Sverigedemokraterna.

– Vi vill skapa ett stabilt styre där vi får igenom så mycket grön politik som möjligt samtidigt som vi säkerställer att SD inte får något inflytande över politiken.

Alliansen och Miljöpartiet har kallat till gemensam pressträff klockan 12.30.

1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Centerpartiets gruppledare Karin Ernlun, Liberalernas gruppledare Lotta Edholm, Kristdemokraterna gruppledare Erik Slottner gruppledare, Moderaternas Anna König Jerlmyr och Miljöpartiets Daniel Helldén.
Publicerad:

LÄS VIDARE