Sverige är bäst av grannländerna – lägst antal nya fall

”Måste vara kloka och hålla avstånd”

Publicerad 2021-07-11

Sverige har lägst antal nya smittofall av covid-19 jämfört med våra grannländer.

Men enligt Fredrik Elgh, professor i virologi på Umeå universitet, kan vi inte slappna av än.

– Vi måste fortsätta, och vi måste fortsätta ännu bättre än vad vi gör nu, säger han.

Ny statistik visar att Sverige i jämförelse med Norge, Finland och Danmark har lägst antal nya fall av smitta av covid-19.

Det innebär att Sverige har lägst incidens, alltså antal smittade per 100 000 invånare, de två senaste veckorna.

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att Sverige i torsdags hade en incidens på 33.0. Statistik från Our World in Data visade att Finland hade 44.3, Norge 48,5 och Danmark 81,8.

Kan bero på deltavariantens spridning

Enligt Fredrik Elgh, professor i virologi på Umeå Universitet, är det svårt att veta varför det ser ut som det gör. Men han kan konstatera att Sverige har en låg smittspridning just nu.

Däremot tycker han inte att siffrorna säger så mycket om skillnaden mellan Sverige och grannländerna.

– Den svenska kurvan har sedan en vecka tillbaka legat stabilt, men samtidigt vet vi att danskarna testar sig betydligt mer än vad vi gör. Jag skulle säga att en incidens på 35 och 45 är ungefär samma sak, säger han och syftar på skillnader mellan Sverige, Norge och Finland.

Danmark har högst incidens bland våra grannländer.

De höga siffrorna i Danmark visar dock på ett sämre läge. Elgh menar att det är obehagligt att deras kurva sticker iväg – och fortsätter att öka.

Troligtvis hänger det ihop med deltavariantens spridning i Europa.

– Det är den mest troliga anledningen. Det gör mig orolig, för om man tittar på EU-snittet är det på samma sätt som Danmark på väg upp. I Storbritannien är det 16 gånger högre smittspridning än i Sverige och ökar snabbt.

”Måste fortsätta vara försiktiga”

Trots Sveriges låga smittspridning tycker Fredrik Elgh att man ska ta deltavariantens spridning i andra länder på allvar. Han menar att det inte är en fråga om utan när också Sverige drabbas i högre grad, och därför borde vi redan nu förbereda oss.

– Jag ser att folk är trötta som på det här. Det förstår man ju, det är jag med. Vi måste fortsätta, och vi måste fortsätta ännu bättre än vad vi gör nu, säger han och tillägger:

– Det är verkligen inte fritt fram på krogen, utan man måste fortsätta vara klok och hålla avstånd.

Fredrik Elgh höjer ett varningens finger för att vi inte nått vaccinationsmålet ännu.

Vaccinationerna gör dagens läge tryggare. Med fler vaccinerade kommer Sverige ha färre fall av personer som är rejält sjuka. Men Elgh vill höja ett finger för att vi inte är i mål med vaccinationsplanen ännu.

– Det är som en kamp här nu, vi håller på och vaccinerar hela tiden. Men vi har fortfarande inte vaccinerat alla.

ANNONS