Boris Johnson: ”Realistisk möjlighet att Putin vinner kriget”

Publicerad 2022-04-23

Trots misstagen i inledningen kan Putin fortfarande vinna kriget.

Den bedömningen gör flera myndighetskällor i väst – och den delas av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

– Det sorgliga är att det är en realistisk möjlighet. Putin har en enorm armé, säger han.

Generalmajoren Rustam Minnekaev uttalade sig på fredagen officiellt om de nya målen för Ryssland i Ukraina. Förutom Donbass och en landbro till Krim uppgav han att den andra fasen av ”specialoperationen” inkluderar full kontroll över södra Ukraina och en korridor till den Moskva-kontrollerade utbrytarregionen Transnistrien i östra Moldavien.

Minnekaev nämnde dem aldrig vid namn, men en sådan operation skulle innebära att Ryssland erövrar städerna Mykolaiv och Odessa. Den senare har hittills varit förskonad från fullskaliga attacker.

”Putin i position att vinna”

Flera myndighetskällor i väst uppgav tidigare i veckan att Putin fortfarande kan vinna kriget, åtminstone genom att kunna ta så mycket terräng att han kan sälja in det som en seger på hemmaplan.

– Putin har tydligt misslyckats med sina inledande mål med kriget, men är fortfarande i position att vinna, sa en källa till den brittiska tidningen Independent.

Boris Johnson.

PLUS: Avslöjar mål – tar sikte på nytt land i Europa

Under sitt pågående besök i Indien medgav Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att han delar den bedömningen.

– Ja, jag menar, kolla. Det sorgliga är att det är en realistisk möjlighet. Putin har en enorm armé, sa han enligt Hindustan Times.

Johnson: ”Måste vara realistiska”

Johnson kallar Putins invasion för ”ett katastrofalt misstag” som försatt honom i en svår politisk situation:

– Hans enda möjlighet nu är att fortsätta med sin skrämmande taktik att mala på med artilleri för att få ukrainarna på knäna. Han är väldigt nära att säkra en landkorridor i Mariupol. Situationen är oförutsägbar för tillfället, är jag rädd. Vi måste helt enkelt vara realistiska om det.

Vladimir Putin.

Enligt myndighetskällorna rustar länder i väst för att kriget kan pågå minst året ut. Även den bedömningen delas av Boris Johnson:

– Oavsett vilken militär överlägsenhet Vladimir Putin kan skaffa sig de kommande månaderna – och jag håller med om att det kan handla om en lång tidsperiod – kommer han inte kunna erövra det ukrainska folkets anda.

Källa: Kan ske ny attack mot Kiev

Trots att de ryska styrkorna givit upp anfallen mot Kiev kan det komma nya försök att erövra huvudstaden, enligt en myndighetskälla som Independent pratat med.

– Det skulle räcka för Putin för att kunna hävda seger. Att vinna är en rörlig term i det ryska narrativet, säger källan.

Under besöket i Indien uppgav Boris Johnson också att Storbritannien undersöker möjligheten att skicka stridsvagnar till Polen. Det skulle ske i en utbytesaffär där Polen i sin tur ger Ukraina gamla sovjetiska stridsvagnar.

– Vi måste undersöka vad mer vi kan göra militärt, vi måste fortsätta att skärpa de ekonomiska sanktionerna och vi måste också ha en vision om framtiden för Ukraina i Europas säkerhetsstruktur, sa han.

En byggnad brinner efter en bombattack i Kiev.