Polisförbundets frågor efter påskkravallerna – kräver svar

Flera anmälningar till Arbetsmiljöverket

Publicerad 2022-04-21

Polisförbundet kräver att Polismyndigheten ska genomföra en oberoende utredning efter kravallerna under påskhelgen.

– Att så många kollegor har blivit skadade för att vi ställts inför ett övermäktigt uppdrag. Så dåliga förutsättningar ska inte våra kollegor ha, säger han.

I dag träffas parterna för ett första möte.

Polisbilar sattes i brand, poliser utsattes för livsfarlig stenkastning och 26 poliser skadades fysiskt under de kravaller som inträffade i flera svenska städer under påskhelgen. Rikspolischefen Anders Thornberg sa efter händelserna att upploppsmakarna försökte döda poliser.

PLUS: Så är polisens bussar utrustade

I dag träffas Polisförbundet och Polismyndigheten för ett första möte, och Polisförbundet hoppas nu på att man kommer genomföra en oberoende utredning av vad som hänt.

– Så här grovt våld och hot om våld som vi har sett de här dagarna är ovanligt. Det har varit en extrem påfrestning och frustration både bland de som var på plats, och de poliser som såg hur deras kollegor blev behandlade, säger Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande på Polisförbundet.

En stadsbuss brinner på Västra Kattarpsvägen på Rosengård i Malmö natten till söndagen. 26 poliser skadades fysiskt under kravallerna under påskhelgen. Oroligheterna i Malmö har fortsatt efter att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, på lördagen höll en manifestation på Skånegården nära Öresundsbron.

Arbetsmiljöverket har fått in ett fåtal anmälningar om polisen, men tror att fler kan komma in. Tomas Stjernfelt ser gärna att flera myndigheter ska vara delaktiga i ärendet.

– Hade det varit poliser som förolyckats hade det inte varit någon tvekan om den saken.

Kräver svar på flera frågor

Tomas Stjernfeldt vill att man går till botten med flera viktiga frågor. Bland annat hur polisen hade planerat inför Paludans besök, vilka beslut har man tagit initialt, vilka underrättelser har de haft och hur de har tolkats.

– Men framför allt måste man kolla på hur man har planerat resurstilldelning och vilka polistaktiska beslut har man tagit när händelsen eskalerade.

 Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande på Polisförbundet.

Enligt honom har händelser inträffat under helgen som kan rubriceras som mordförsök, mordbrand och andra grova brottsrubriceringar.

– För oss är det givetvis i första hand en fråga om att våra kollegor har blivit utsatta för grovt våld och hot. Men det är ju också en fråga för staten som helhet – att vi inte lyckats upprätthålla trygghet och säkerhet i samband med det här.

PLUS: Så är polisens bussar utrustade

I samband med påskkravallerna har flera politiker gått ut med förslag på åtgärder och politiska utspel. Men det som Tomas Stjernfeldt vill se är bara stöd och stöttning.

– När sådana här misslyckanden sker kommer det alltid goda idéer från politiken. Det tar vi gärna emot – men i första läget bör det nog handla om vad den här granskningen kommer fram till. Det finns en risk att politiken springer i förväg, och jag vill uppmana politiker att lyssna på oss i stället.

Stort misslyckande

Utöver de 26 poliser som blivit skadade fysiskt finns det flera poliser som många som är drabbade på andra vis, och Polisförbundet kräver att man myndigheten ska ta ett krafttag för den stödjande verksamheten.

En tårgasfackla sparkas undan på Ramels väg. Vid midnatt natten till måndagen uppstod åter oroligheter på på Rosengård i Malmö. Polisen begav sig till platsen med ett stort antal fordon och sköt tårgas för att skingra folksamlingar.

– Alla kollegor som har varit involverade måste fångas upp nu. Det är ganska enkelt att se om någon har blivit fysiskt skadad och kanske har ett brutit ben, men den stress som våra kollegor fått uppleva kan vara väldigt jobbig.

Just nu jobbar Polisförbundet på att samla in alla berättelser och dokumentera skador från medlemmarna.

– Vi måste vara överrens om att det här är ett stort misslyckande och att det har funnits en överhängande risk för liv och hälsa för våra kollegor.