Erdogan säger nej till att Sverige och Finland går med i Nato

Uppdaterad 2022-05-17 | Publicerad 2022-05-16

Turkiets president Erdogan säger att Turkiet inte kommer att godkänna Natomedlemskap för Sverige och Finland, rapporterar Reuters.

Han menar också att diplomater från länderna inte behöver bemöda sig med att komma dit för att försöka övertala hans ministrar att ändra sig.

– De kommer till Turkiet på måndag. Kommer de för att övertyga oss? Ursäkta mig, men de borde inte trötta ut sig, sa Erdogan enligt Reuters.

Följ ämnen
Nato

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer inte att godkänna Sverige och Finlands ansökan om att gå med i Nato.

Det upprepade han i dag på en presskonferens på måndagen, och kallade Sverige för ett ”kläckeri” för terroristorganisationer.

– Inget av dessa länder har en tydlig, öppen inställning till terroristorganisationer. Hur ska vi kunna lita på dem, sa Erdogan enligt Reuters.

Det turkiska statliga TV-bolaget TRT Haber sade på måndagen att Sverige och Finland inte har beviljat godkännande för repatriering av 33 personer som Turkiet begärt.

Experten: Kommer lösas – men kan ta tid

Redan i helgen sa Erdogan att det vore ”ett misstag” att låta Sverige bli medlem i Nato.

Han sa då att Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Han förtydligade dagen efter sitt besked och sa att han tyckte att Sverige måste ”sluta tillåta PKK-individer att existera”.

Erdogans utspel är en komplicerad situation, säger Ulla Gudmundsson, tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation och analyschef på Utrikesdepartementet.

– Nato fattar beslut med konsensus. De måste vara enhälliga. Men Nato är en ypperligt påhittig och knepig organisation som är väldigt duktiga på att lösa knepiga problem, säger hon.

– Mitt stalltips, det blir väldigt spekulativt, det är att detta löses ut på något sätt. Men det kan ta tid. Min gissning är att Turkiet har en prislapp, de vill ha betalt i någon form, och just nu verkar de fokusera på Sverige.

”Tror de är utomordentligt irriterade”

De övriga Natoländerna jobbar nu hårt på att få Turkiet att gå med på Sveriges medlemskap.

– Jag tror att de be blir utomordentligt irriterade. Turkiet kommer att utsättas för ett väldigt hårt tryck. Med hänsyn till det massiva stödet för Sveriges Natoansökning som har demonstrerats de senaste dagarna tycker jag att det blir ett väldigt högt pris att betala för Turkiet.

– Jag har svårt att tänka mig att de driver det så långt. Men de är förhandlare.

Flera experter har sagt att Turkiets besked handlade om att hävda sig själva som viktiga spelare internationellt.

– Erdogan är en politiker som ofta yttrar sig drastisk och vill spela en roll på den internationella arenan. Inrikespolitiskt är också kampen mot PKK en viktig fråga. Man tycker att Sverige varit för snälla och eftergivna mot dem, sa den säkerhetspolitiske experten Jan Hallenberg i söndags.

Diplomater skulle till Turkiet

I eftermiddags publicerade TT uppgifter från UD om att Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto snart skulle till Turkiet för att reda ut de turkiska invändningar mot ländernas medlemskap i Nato.

Men under måndagskvällen kom TT med en rättelse, och menar att mötet skulle ske på diplomatnivå.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Ann Linde, som avböjer att kommentera.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förklarade sitt motstånd mot ett svenskt Nato-medlemskap häromdagen: ”Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap”, sa han då.