Nya energiministern: Därför är elpriset så högt

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-11-30

Kylslaget när Khashayar Farmanbar (S), energi- och digitaliseringsminister och Anna-Caren Sätherberg (S), landsbygdsminister lämnar skifteskonseljen på Stockholms slott.

Sveriges nye energi- och digitaliseringsminister är doldisen Khashayar Farmanbar. Han får ansvar för utbyggnaden av elnätet.

Khashayar Farmanbar, 45, har varit oppositionsråd i Nacka i åtta år. Han växte upp i Boden, dit han kom som 12-åring från Iran.

Nu tar han över posten som energi- och digitaliseringsminister efter Anders Ygeman, som blir migration- och integrationsminister.

– Jag blev himla glad när Magdalena Andersson ringde. Det här är mina hjärtefrågor. Större delen av mitt yrkesliv har jag ägnat mig åt it-sektorn som företagsledare. Jag har en examen i avancerad ”datanörderi” och en annan examen i industriell marknadsföring, säger Farmanbar.

Skjutit i höjden

Lokalpolitikeruppdraget, både i Nacka och Stockholm, har gett kunskaper om hur elnätens utbyggnad påverkar kommunerna, anser han. Elnäts- och bredbandsutbyggnad blir nu två av hans ansvarsområden.

Elpriset har skjutit i höjden de senaste dagarna. Under måndagen kostade en kilowattimme 270 öre i södra Sverige, vilket var många gånger fler än normalt. Även i norr var elpriset rekordhögt, cirka 240 öre per kilowattimme.

– Vi måste ha elproduktion som är grön och förnybar. Där finns vindkraften som levererar mycket el men som också är lönsam. Det andra är att vi behöver uppgradera själva elnäten, det vill säga själva stamnäten.

Pris på råmaterial

TT: Vad är din förklaring till de höga elpriserna som vi ser nu?

– Vi ser nu allteftersom det blivit kallare och kostnaden för energiråmaterial har ökat så har elpriserna ökat i hela Europa, och nu har vi också börjat märka av det i Sverige. Vi börjar få högre elpriser. Ska vi förbi det så är det mer förnybar lönsam energiproduktion som måste till, och ett bättre elnät.

Kristdemokraterna har begärt en särskild debatt i riksdagen om regeringens hantering av energiförsörjningen, särskilt rörande elpriserna.

”Vi har en oerhört allvarlig situation just nu. Både hushåll och företag lider när elpriserna fortsätter slå nya rekord”, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin i en kommentar.

I en presentation av sig själv framhöll Khashayar Farmanbar den utbyggnad av industrin som syns i norra Sverige, däribland Boden.

– Jag är övertygad om att framtidens jobb kommer att ske med elektrifiering. Vi behöver både mer el i hela landet och bättre elnät.