Larm om krisläge: ”Spelar monopol med människoliv”

Läkaren: Rädd att vi inte klarar jul- och nyårshelgerna

Publicerad 2021-12-17

Ett dygns väntetid på akuten, inställda operationer och vårdpersonal som gör blodtransfusioner bakom upphängda lakan i matrum.

Situationen på Södersjukhuset i Stockholm är en katastrof, vittnar flera anställda om. Andreas Fischer, specialistläkare, riktar tung kritik mot ansvariga politiker.

– De spelar monopol med människoliv, säger han.

Läget på flera sjukhus i Stockholms län att hårt pressad. Fem av dem – Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, St Görans sjukhus, Norrtälje sjukhus och Södertälje sjukhus – har gått upp stabsläge de senaste dagarna på grund av att så många stockholmare söker vård just nu.

Även ambulanssjukvården är under hård press.

Anledningarna är flera. Antalet covidpatienter har börjat öka igen samtidigt som säsongsinfluensan kopplat greppet om Stockholm. Även flera anställda inom sjukvården har insjuknat i covid.

– Det är början på den perfekta stormen. Just nu är det största problemet säsongsinfluensan, vi har dubbelt så många inlagda för det som för covid, säger Sven Klaesson, chefsläkare på Södersjukhuset, Sös.

Sös har varit överfullt de senaste dagarna. Enligt SvD, som först rapporterade om krisläget, hade man 30 överbeläggningar på onsdagsmorgonen och väntetiden på akuten har varit upp emot ett dygn. Nu har det stabiliserats något, men är fortfarande ansträngt, enligt Sven Klaesson, som i bästa fall hoppas kunna häva stabsläget nästa vecka.

Läkare och barnmorskor under en protest mot besparingarna på Södersjukhusets kvinnoklinik i april i år.

Människor i alla utrymmen

Men under torsdagen var alla avdelningar fortsatt överbelagda. Patienter tvingas ligga kvar på akuten i brist på vårdplatser och på vårdavdelningarna läggs patienter i korridorer, personalrum och i vissa fall på en inglasad balkong.

– Vi lägger människor i alla utrymmen där det finns plats. Vi bryter mot brandskyddet för folk får inte plats annars, säger Andreas Fischer, specialistläkare i kirurgi och ordförande i Sjukhusläkarna i Stockholm.

Bilder inifrån sjukhuset visar hur en patient lagts i en matsal. En anställd berättar att hennes avdelning har tre till fyra överbeläggningar varje dag. En patient med kräkningar och diarré fått ligga i anslutning till avdelningens kök.

För att kunna ta hand om alla som behöver vård har sjukhuset ställt in alla operationer som inte är akuta och akuta galloperationer. Enligt Andreas Fischer ställs även annan planerad vård in. Platsbristen gör att patienter läggs på andra avdelningar än där de hör hemma.

– Det är som att köra in en lastbil på en bilverkstad, man har inte alltid utrustning eller kompetens för att ta hand om patienterna, säger Andreas Fischer.

Margarita Villalobos, sjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet.

Hade kunnat överleva

Margarita Villalobos, sjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet, säger att hon och hennes kollegor går på knäna av arbetsbelastningen. De har fått lägga patienter med diarré och kräkningar i ett dagrum där mat serveras. Hon säger att man skärmar av patienter med lakan.

– Vi tvingas tvätta patienter i ett rum där folk sitter och äter. Vi har också fått göra blodtransfusioner i dagrummet. Det här är inte värdigt ett av Europas rikaste länder, säger hon.

Andreas Fischer menar att det finns en risk för människors liv som läget ser ut just nu.

– Man vet från studier att sådana här lösningar leder till ökad dödlighet och vårdskador. Patienter som dör hade kunnat överleva om de fått bättre vård.

Har det hänt eller pratar du mer teoretiskt?

– Vi är där nu. En del av de patienter vi har nu som ligger 22 timmar på akuten kommer att dö i större utsträckning än de hade behövt. Jag hade en patient i närtid där min bedömning är att den hade kunnat överleva med bättre vård, säger Andreas Fischer, som säger att han enligt meddelandeskyldighet i offentlig verksamhet måste berätta om situationen.

Södersjukhusets chefsläkare Sven Klaesson säger dock att han inte fått några rapporter om den typen av händelser och att man kan ge människor en säker vård.

Andreas Fischer ser inte ökningen av covid och säsongsinfluensan som grundorsaken till läget på Sös, utan menar att det är ett systemfel som styrande politiker bär det yttersta ansvaret för. Platsbristen är det mest centrala.

Han anser att krisledningsnämnden borde aktiveras så att man kan sätta in mer resurser till sjukhusen. Och att man ger all vårdpersonal tredje dosen covidvaccin.

Andreas Fischer.

Ska spara 300 miljoner 2022

I veckan fick personal på Södersjukhuset veta att man måste spara 300 miljoner kronor kommande år. Något Andreas Fischer också är starkt kritisk till.

– Det är någon som inte förstår, som spelar monopol med människoliv. För att kunna fatta beslut som leder till besparingar i sjukvården mitt under en pandemi måste man ha starka skäl. Regionbudgeten borde granskas och överprövas.

Han fortsätter:

– Det är en katastrof det som sker nu. Jag är oroad för det som komma skall med jul, nyår och trettondagshelgen som vi vet är den värsta helgen på hela året. Det är extremt oroväckande.

Starbrink (L): Man kan lita på vården

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, säger att sjukvården har förberett sig inför helgerna bland annat genom att öppna fler vårdplatser än tidigare år. Men vid toppar som den man sett i veckan kan läget ändå bli ansträngt.

– Läget är allvarligt på grund av pandemin som nu kombineras med en alarmerande snabb ökning av influensasmittan, och dessutom calicivirus, alltså vinterkräksjuka, säger hon.

Kan stockholmarna lita på att de får en trygg vård just nu?

– Ja, även när läget är ansträngt kan man lita på vården i Stockholmsregionen, säger Anna Starbrink. 

Irene Svenonius (M) får kritik av Andreas Fischer, som säger att människors liv och hälsa riskeras.
Anna Sjögren