Coronapandemin

Försämrat smittläge i regionerna – fördubbling på flera håll

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Smittspridningen ökar runtom i landet.

På flera håll har antalet smittade mer än fördubblats de senaste veckorna och i Stockholms län varnar man för att läget i vården är mycket ansträngt.

– Det är just nu ett högt inflöde av patienter, säger Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm.

Smittspridningen fortsätter att öka i nästan samtliga av landets 21 regioner.

Detta trots att Sverige är ett av Europas just nu minst coronadrabbade länder, med få smittade, intensivvårdade och döda.

I bland annat Stockholms län såg man mellan vecka 46 och 47 en ökning på totalt 80 procent.

Totalt vårdas just nu 120 personer för covid-19 vid något av regionens sjukhus, en ökning med 30 patienter jämfört med föregående vecka.

Stadig ökning

Samtidigt syns en uppgång av antalet coronasmittade, och fem fall av den nya virusvarianten omikron har hittills bekräftats i regionen.

– Efter att ha legat på en platå mellan 70 och 90 patienter med covid-19 på våra sjukhus ser vi nu 30 fler patienter jämfört med förra veckan. Det är inte oväntat eftersom vi sett en stadig ökning av smittade de senaste veckorna, säger regionens chefsläkare Johan Bratt.

Han konstaterar dock att ökningen inte sker lika snabbt som tidigare, men säger att det delvis kan bero på att man sett ett ökat intresse för att testa sig, och att regionen inte hunnit med fullt ut.

– Vi genomförde 58 000 covidtester under förra veckan och det kan vara så att efterfrågan har varit större än vad vi har klarat av och att det därmed kan finnas ett visst mörkertal.

Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm, ser en ökning av antalet patienter med covid som behöver vårdas på sjukhus.

Att antalet inlagda patienter ökat menar han är förväntat sett till den ökade smittspridningen. Dock finns en oro för de stundande helgerna.

– Det finns en ökad risk i samband med jul och nyår och därför gäller det att verkligen visa hänsyn, framförallt mot äldre och riskgrupper och följa de råd som finns och vaccinera sig.

– Det är det finaste man kan göra mot sina medmänniskor.

”Vill inte hamna där igen”

I hopp om att minska spridningen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten på tisdagen nya åtgärder, däribland munskydd i kollektivtrafiken och möjlighet till hemarbete.

Det är dock svårt att sia hur de kommande veckorna kommer att bli sett till smittspridningen.

– Vi befinner oss långt ifrån de nivåer vi hade för ett år sedan men vi vill verkligen inte hamna där igen. Jul och nyår är en period där vi behöver kapacitet i sjukvården för andra patienter med andra sjukdomar och det är därför otroligt viktigt att vi nu alla följer de här enkla reglerna, säger Johan Bratt.

Så ser smittläget ut i just din region.

Bekräftat antal smittade och döda i Sverige

Siffrorna baseras på Folkhälso­myndighetens (FHM) rapporterade siffror som ibland revideras i efterhand.
Tabellvyn för valet ”Senaste två veckorna” är baserad på oreviderade siffror.

* Statistiken för döda och smittade uppdateras runt klockan 14 varje tisdag till fredag med föregående dags statistik.

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Så gör du för att bromsa smittspridningen

 • VACCINERA DIG
  Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.
  Läs mer här
 • OM DU INTE ÄR VACCINERAD
  Du som är vuxen och inte är vaccinerad bör vara extra noga för att skydda dig själv och andra mot att smittas.
  Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna som ännu inte vaccinerat sig tar särskild hänsyn till personer i riskgrupp och de som är över 70 år, genom att hålla avstånd till andra, undvika onödig trängsel och platser där trängsel ofta uppstår som till exempel konserter, nattklubbar och större fester.
 • STANNA HEMMA om du har symtom på luftvägsinfektion. Gäller både vuxna och barn.
  Läs mer här.
 • TESTA DIG FÖR COVID-19 vid symtom. Personer som nyligen haft bekräftad covid-19 och barn som är yngre än sex år behöver inte testa sig.
  Läs mer här.
 • ISOLERA FAMILJEN om någon är smittad. Stanna hemma i minst sju dagar. Den som är ovaccinerad bör testa sig/barnen efter fem dagar.
  Läs mer här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så ser smittläget ut i din region

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Region Stockholm

Folkhälsomyndigheten

Omikron

Vaccin