Skyddsjakt utreds på myskoxen Sam

TT

Publicerad 2021-09-30

Ännu en kärlekskrank myskoxe har lämnat fjället och sökt sig ner till tätbebyggda områden. Nu lever den farligt sedan en familj ansökt om skyddsjakt. Arkivbild.

Framtiden för myskoxen Sam utreds just nu hos länsstyrelsen efter att en person i Härjedalen har ansökt om skyddsjakt, rapporterar P4 Jämtland.

Myskoxen har sedan en tid rört sig i bebyggelsen kring Ljusnedal och i ansökan skriver personen att familjen är rädda att vistas ute då myskoxen bland annat betat på gräsmattan och besöker gården dagligen.

– Vi handlägger just nu ansökan men det är ett svårt ärende då det inte finns mycket kunskap om myskoxen i Sverige då rasen inte förvaltas, säger Henrik Hansson, fältchef på länsstyrelsen, till radion.

Tidigare i somras fick en annan myskoxe, Brutus kallad, som siktats på flera ställen i Bergs kommun fångas in, sövas ner och förflyttas till Myskoxcentrum i Härjedalen.

Liksom Brutus har myskoxen Sam lämnat sin vilda flock på fjället och verkar vara på jakt efter någon att para sig med. Alla försök att skrämma bort honom har hittills misslyckats och det exotiska djuret har i stället blivit något av en lokal turistattraktion.

Polisen i Jämtlands län går nu ut med en skarp uppmaning till allmänheten att inte åka dit för att titta på den nya myskoxen.

Mysoxen Brutus irrade runt i Bergs kommun i somras.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln