Liberalerna hotar regeringen med misstroende

Publicerad 2021-11-03

Nyamko Sabuni.

Liberalerna kan väcka misstroende mot miljöminister Per Bolund – men saknar riksdagsledamöter.

Regeringen har till lucia på sig att besluta om slutförvar av kärnavfall, meddelar partiledaren Nyamko Sabuni (L).

– Miljöpartiet avskyr kärnkraft och så länge de kan säga att man inte har en lösning på slutförvaret av avfallet så har de argument till att kärnkraften är dålig, säger hon till SVT:s 30 minuter.

Om regeringen inte fattar ett beslut om slutförvar av kärnavfall kommer Liberalerna att ställa sig bakom ett misstroende mot Per Bolund (MP).

Beslutet måste tas innan luciadagarna i december, meddelar Nyamko Sabuni.

Beslut om förvaring kommer

Frågan har diskuterats länge. 2011 ansökte Svensk kärnbränslehantering, SKB, om lov att bygga anläggningar för förvar i Oskarshamn och Östhammar.

Mellanförvaret ska ligga i Oskarshamn, sedan ska avfallet slutförvaras i Östhammar i i 100 000. Strålsäkerhetsmyndigheten har godkänt bygget men andra instanser menar att det inte är tillräckligt säkert.

Lagret för mellanförvaring i Oskarshamn kan bli fullt redan 2023 varnar Vattenfall. I somras valde regeringen att bryta ut frågan om mellanlagret från beslutet om slutförvaret.

Regeringen.

Beslutet om slutförvaring måste utredas grundligare, menar de. I augusti meddelade miljöminister Per Bolund att ett beslut kommer ”inom kort” – men Liberalerna håller inte med.

– Det enda regeringen behöver göra är att säga att ja vi behöver ett system där vi utökar mellanlagret men också påbörja processen för ett slutförvar, regeringen väljer att inte fatta det beslutet, säger Nyamko Sabuni till SVT.

Liberalerna behöver stöd

Det krävs 35 riksdagsledamöter för att väcka ett misstroende. Liberalerna har endast 20.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tidigare kritiserat regeringen, och i oktober meddelade SD att man vill väcka ett misstroende.

– Vi har bara 20 mandat. De enskilda ledamöter i riksdagen som inte heller tycker att regeringen sköter sitt uppdrag eller andra partier som tycker detsamma. Vi medverkar gärna till att lägga in ett sådant misstroende, säger Sabuni.

Vill inte sitta i regering med SD

De borgerliga partierna har alla öppnat för samarbete med SD för att nå en regeringsmajoritet. Däremot kommer Liberalerna inte att sätta sig i en regering med SD eller att lägga fram en gemensam budget, enligt Sabuni.

– Sverigedemokraterna har många medlemmar som hyser rasistiskt tankegods. Men i många frågar har de närmat sig oss. Där vi har ungefär liknande uppfattning ska man använda de mandaten för att genomdriva förbättring.