Försvarsministern syntes igen – men bilderna ifrågasätts

Publicerad 2022-03-25

Hela världen uppmärksammade att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu varit borta från offentligheten.

Då syntes han plötsligt i ett videosamtal med Putin på torsdagen.

Men bara i några sekunder – och i en sekvens som uppges vara identisk med gamla bilder.

Sergej Sjojgu, 66, är en av Putins närmaste män och normalt sett mycket offentlig, men senast han syntes till var 11 mars. Det rapporterade Aftonbladet och flera av världens medier i onsdags kväll. Enligt uppgifter i den oberoende ryska tidningen Agentstvo kan han ha drabbats av hjärtproblem.

På torsdagen gjorde försvarsministern plötslig comeback i rampljuset.

Via nyhetsbyrån Ria Novosti publicerade Kreml en elva sekunder kort filmsekvens där Vladimir Putin deltog ett gruppvideosamtal från sitt kontor.

Högst upp till vänster på Putins skärm syntes Sjojgu sittande bredvid ryska flaggan. Hans bildruta inleddes helt svart, men efter någon sekund skakade kameran till och Sjojgu dök upp.

De övriga tio deltagarna syntes i samtalet från första stund.

Zoomade in på Sjojgu

Filmen från Ria Novosti innehöll inget ljud, men man såg att försvarsministern rörde på händerna. Bland annat rättade han till slipsen.

Sju sekunder in i klippet zoomade kameran dessutom in den del av skärmen där Sjojgu syns – som för att poängtera hans närvaro.

Enligt Kreml var det medlemmarna i Putins nationella säkerhetsråd som deltog i videosamtalet. Ria Novosti publicerade en artikel med rubriken: ”Sjojgu rapporterade till Putin om framstegen med den särskilda operationen i Ukraina”.

I texten citeras Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

– En detaljerad konversation handlade om förhandlingsprocessen med Ukraina. Beklaganden uttrycktes på grund av långsamheten från den ukrainska sidan, sa han.

Peskov: Han har mycket

Peskov intervjuades på torsdagen även av CNN, men duckade frågorna om Sjojgus frånvaro och eventuella hälsoproblem:

– Försvarsministern har mycket på sitt bord just nu. Den militära specialoperationen pågår. Fullt naturligt är nu inte exakt rätt tidpunkt för mediaaktiviteter, sa talespersonen.

Peskov avstod enligt CNN från att förneka Agentstvos uppgifter om att Sjojgu kan ha hjärtproblem:

– Det kan jag inte. Du borde inte lyssna på Agentstvo. Ställ frågorna till försvarsdepartementet.

”Identiskt med gammalt klipp”

Nu ifrågasätts dessutom klippet på Sjojgu. Den oberoende tidningen Moscow Times konstaterar på Telegram att torsdagens sekvens är identisk med bilderna på Sjojgu i ett videosamtal med säkerhetsrådet från just 11 mars, alltså samma dag som ministern slutade synas.

”Ministern har samma bakgrund, han är likadant klädd, slipsen rör sig åt samma håll. Slump? Konspirationsteorier? Döm själv”, skriver tidningen och publicerar de båda klippen bredvid varandra.

Samtidigt hävdar vissa ryska journalister att Sjojgus närvaro i torsdagens videosamtal kan ha redigerats in i efterhand, skriver The Guardians Moskva-korrespondent Andrew Roth på Twitter.

Russian Defence minister Sergei Shoigu surfaces — for four seconds in the upper left hand corner of Putin’s TV in a…
https://t.co/8Ei1furYop

Även generalstabens chef Valerij Gerasimov har varit osynlig sedan 11 mars. Han fanns inte med på Putins skärm och syntes såvitt känt inte heller någon annanstans på torsdagen.