Två smittades vid hotellkarantän

Av: TT

Publicerad:
Pullman Hotel i Auckland är ett hotell dit personer som anländer till Nya Zeeland sitter två veckor i karantän innan de släpps ut i samhället. Arkivbild.
Foto: Peter Meecham/AP/TT
Pullman Hotel i Auckland är ett hotell dit personer som anländer till Nya Zeeland sitter två veckor i karantän innan de släpps ut i samhället. Arkivbild.

NYHETER

Två personer har smittats med den sydafrikanska varianten av coronaviruset i Nya Zeeland. Det är de första personerna som smittats med coronaviruset i landet på mer än två månader.

Det rör sig om en vuxen och ett barn som tros ha smittats på karantänhotellet Pullman i Auckland där en kvinna som testade positivt i helgen befunnit sig.

– Det verkar som att någonting hände på Pullman där de här personerna potentiellt kan ha kommit i kontakt med varandra. Den utredningen fortsätter, säger covid-19-ansvarige ministern Chris Hipkins till Newstalk ZB.

Ingen av de boende på hotellet tillåts att anlända eller lämna boendet under utredningen.

De två som nu har bekräftats smittade hade befunnit sig de obligatoriska två veckorna i karantän, testat negativt, och sedan släppts ut i landet. Först därefter testades de positivt för viruset.

Alla personer som haft nära kontakt med de två personerna har testat negativt.

– Jag är ganska optimistisk, men du vet aldrig med de här sakerna, säger Hipkins.

Nya Zeeland, med cirka fem miljoner invånare, har haft 25 dödsfall kopplade till covid-19 och färre än 2 000 bekräftat smittade hittills under pandemin, och har hyllats för hur man hanterat utbrottet. Förutom reserestriktioner pågår livet i stort sett som vanligt i landet.

Publicerad: