Regeringen tar fram plan för att öppna Sverige

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 2021-04-30 | Publicerad 2021-04-29

Regeringen tar nu fram en plan för att stegvis kunna ta bort coronarestriktionerna.

Men även i ett "nytt normalläge" kan det vara nödvändigt att vissa åtgärder blir kvar länge.

Folkhälsomyndigheten ges i dag i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer för när och hur Sverige ska återgå till en mer normal situation.

– Det är precis detta alla längtar efter och vill ha. Vi ser ju att vi går mot tider där många nu vaccinerar sig. Det rullar på väldigt bra, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Regeringen ska ta fram en nationell plan för hur och när restriktionerna "successivt ska kunna kan anpassas, lättas upp alternativt avvecklas".

Men Lena Hallengren betonar att det i dagsläget inte är aktuellt att lätta på någonting.

Tydliga mått

Folkhälsomyndigheten har tidigare i vår i en rapport delat in smittspridningen i olika nivåer och översiktligt beskrivit behovet av restriktioner på varje nivå. Men den rapporten saknar konkreta mått på när en viss nivå är nådd. Och vilka restriktioner som krävs för varje nivå.

Regeringen vill nu ha "verifierbara data och tydliga indikatorer" för varje smittspridningsnivå. Det handlar om graden av smittspridning, antalet personer som behöver vård och vaccinationsgrad.

Folkhälsomyndigheten ska också föreslå lämpliga restriktioner för var och en av de olika smittspridningsnivåerna. Myndigheten ska dessutom motivera och prioritera bland de olika restriktionerna utifrån deras effekt på smittspridningen.

Redovisningen ska vara klar den 12 maj.

– Det här är ett uppdrag som, i ärlighetens namn, är lättare att ge än att utföra, säger Hallengren.

Hon vill inte bedöma när regeringen kan vara klar med den nationella planen.

Inga datum

Hallengren understryker att planen inte kommer att innehålla färdiga datum för när restriktioner kan börja avvecklas. Avvecklingstakten beror på när de olika smittspridningsnivåerna nås. Men definitionerna av nivåerna ska utvecklas så de är "så tydliga, transparenta och så förutsägbara som möjligt", står det i uppdraget från regeringen.

Andra länder har redan planer för hur deras samhällen stegvis ska återgå till det normala. Hallengren har flera förklaringar till att en svensk plan dröjt.

En är att de svenska restriktionerna inte har varit lika långtgående. I Danmark kunde man länge inte gå till frisör eller på restaurang.

En annan förklaring är vilka signaler en sådan plan skulle ge, samtidigt som folk uppmanas följa begränsningarna.

– Man ska inte negligera att det har ett signalvärde, absolut, säger Hallengren.

– Man kan inte ha för många olika planer samtidigt.

Nytt normalläge

Även när Sverige fått pandemin under kontroll, så behöver inte det innebära att samhället kan bli som det var före pandemin. Regeringen vill att FHM analyserar vad ett "nytt normalläge" kan innebära.

TT: Finns det en risk att vi inte kan ha fullsatta läktare och gå på konserter under många år?

– Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på, säger Hallengren.

Hon tror dock att det successivt sjunkit in hos många att vi inte helt kan komma tillbaka till det samhälle som vi hade innan februari 2020.

Hallengren understryker att pandemin inte är över även om Sverige skulle ha den under kontroll med bland annat vaccinationer.

– Covid-19 kommer att finnas i en hel värld, och kan inte minst mutera och mycket väl hitta tillbaka, säger hon.

PODD Coronakatastrofens Indien

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen