Ingen tjuvrusning efter covidvaccin

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2021-02-19

Polisen har förberett sig för att brottsaktiva personer kan komma att intressera sig för covidvaccin. Arkivbild.

Inför det stora vaccinationsprojektet i Europa varnade Interpol för förfalskade vaccin och stölder – men än så länge har inga förfalskningar dykt upp i Sverige och endast ett fåtal doser har anmälts försvunna.

I december förra året gick den internationella polisorganisationen Interpol ut med en global varning och uppmanade alla länders polisorganisationer att förbereda sig för omfattande brottslighet kopplat till de eftertraktade covidvaccinen. Interpol varnade för stölder, inbrott i lager och försäljning av förfalskade vaccin.

Den svenska polisen är sedan dess vaksam på brott kopplade till vaccinen.

– Vi kan inte säga att vi har en anstormning av den här typen av ärenden, men vi håller det under bevakning, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter, till TT.

Enstaka rapporter

Än så länge har det bara kommit enstaka rapporter och anmälningar om vaccinbrott, enligt Lotta Mauritzson.

– Vi har fått rapporter tidigare om att en norsk läkare har blivit erbjuden att köpa vaccin av en icke auktoriserad källa.

När det gäller stölder av vaccin är det också få fall än så länge.

– Det finns ingen utredning än som är klar, men det har förekommit att man har anmält att ett par doser har försvunnit från vaccinatörer. Men det är inte utbrett och vi har inte fått kännedom om några större mängder än, säger Lotta Mauritzson.

Äkta vara inom vården

Precis som för andra läkemedel kan det komma att uppstå en illegal marknad för covidvaccin, förfalskade och äkta – men inte heller det är något som det kommit tydliga signaler om.

Virve Reiman-Suijkerbuijk, som är chefsinspektör på Läkemedelsverket, säger att den som får sitt vaccin inom vården i Sverige kan vara helt säker på att det är äkta, legal vara som sprutas in.

– Vi handlar ju direkt med läkemedelsföretagen, som skickar sitt vaccin direkt från sina produktionsläggningar till oss. De inblandade är bara sådana som har tillstånd för att göra det och transporterna är hemliga för att undvika stölder. Jag känner mig trygg med det som är nu, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk.

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln