SD:s bråk om islam kan vara strategiskt

Publicerad 2021-03-24

Internbråket om islam inom SD kan handla om strategier inför valåret. 

Jimmie Åkesson har kallat partimedlemmars uttalanden för ”tölpargumentation” men i sak tycker de fortfarande lika, menar statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Man ska inte utesluta att det nog framför allt handlar om en strategisk diskussion om hur man ska ta sig framåt. Skillnaderna mellan vad de här personerna egentligen tycker är nog hårfin.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof menar att han vantolkats efter att ha kallat islam för en avskyvärd religion.

I interna mejl Aftonbladet tagit del av bannar Åkesson partimedlemmars enkelspåriga syn på islam och kallar den för tölpaktig.

– För mig är det helt uppenbart att han syftar på politisk islam och islamism och då borde han ha sagt det i stället, sade partiledaren Jimmie Åkesson.

Richard Jomshof.

SD syns mindre i pandemin

Coronapandemin överskuggar frågor om migration, brott och straff som Sverigedemokraterna håller i fokus.

Att kalla islam för en avskyvärd religion kan vara ett försök av Jomshof att lyfta dem igen. Det menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Jomshof är en väldigt viktig person naturligtvis. Man kan ju konstatera att kritiken mot islam inte stannar vid enskilda personer eller uttalanden, den är ju en del av partiet som helhet. Ett sätt att komma ur pandemieffekterna är att försöka börja bråka om de här frågorna igen, säger han.

Grundfrågorna finns kvar

I SD:s uppdaterade partiprogram från 2019 står formuleringarna om islam, islamism och lojalitet till svenska värden kvar.

Partiet uttryckte nyligen återigen att man vill att fler invandrare återvänder hem, bland annat av människor som flytt från vissa delar av Syrien.

– Ju mer partiet talar om återvandring desto närmare kommer man positionen man var i en gång i tiden. Men den hårda attityden som fanns på 1990-talet, där är man inte, säger Jonas Hinnfors och fortsätter:

– Talet om återvandring är uppenbart något mer än att bara göra sig av med dem som befinner sig i Sverige utan tillstånd. Partiets fokus är den kulturella belastningen på svensk kultur de menar att dessa människor utgör.

Jonas Hinnfors.

Nedtoning som samarbetsstrategi

Uttalandena om islam eller återvandringen tyder inte på en politisk förflyttning högerut, utan snarare ett avstamp inför valrörelsen nästa år, enligt Jonas Hinnfors.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har öppnat dörren för ett samarbete med SD.

– Har man förhoppningar om förhandlingar inför valet kanske man vill tona ner det här litegrann. Man ska nog inte utesluta att det här framför allt handlar om en strategisk diskussion om hur man ska ta sig framåt. I botten finns det svenska, och där är antagligen Jomshof och Åkesson överens.

Jimmie Åkesson.