Ica-handlaren vill stoppa äggkastare – sätter åldersgräns

Publicerad 2020-10-31

Ett klassiskt bus i halloween-tider är att kasta ägg.

Men nu vill Ica-handlaren Robert Larsson sätta stopp för det och har infört en åldersgräns på äggen.

– Det är tråkigt att det ska behövas. Men jag har själv fått ägg kastade på mig och det är inte särskilt roligt, säger han.

På halloween får man ofta välja om man vill dela ut godis eller om man vill bli utsatt för ett bus.

Ett klassiskt bus är att kasta ägg på byggnader eller på personer. Men det tycker Ica-handlaren Robert Larsson är att gå för långt och därför har nu han valt att sätta en åldersgräns på äggen på Ica Kvantum i Stenungsund, något som NyheterSTO var först med att rapportera.

– Vi hörde om en person på Orust som blev utsatt för en äggkastning. Vi vet också att det är ungdomar som har kastat äggen, säger Robert Larsson.

Han berättar att de ville göra något åt saken och sökte på internet och hittade en annan Ica-handlare som hade gjort samma sak tidigare i ett försök att hejda äggkastningar.

– Vi tänkte att det var en väldigt bra idé och bestämde oss för att testa det, säger han.

Själv blivit utsatt

Robert Larsson berättar att butiken satte upp en lapp under fredagskvällen och nu är det en 18-årsgräns på äggen i butiken – i alla fall under allhelgonahelgen.

– Vi har bara fått positiva reaktioner på det här från kunderna. De tycker att det är ett bra initiativ, säger han.

Han säger också att att en vän till honom som är polis skickade ett sms och berömde initiativet.

– Det är väldigt tråkigt att det här ska behövas. Men jag har själv fått ägg kastade på mig och det är inte särskilt roligt. Om man ska ha kul ska man inte ha det på någon annans bekostnad, säger han.

Finns undantag

Men det finns undantag i den tillfälliga regeln.

– Om det kommer någon ungdom som veckohandlar för att hjälpa sina föräldrar eller liknande kommer vi självklart tillåta det. Det är om det kommer någon ungdom och bara köper ägg så kommer vi inte tillåta det, säger Robert Larsson.

Följ ämnen i artikeln