Presidentval i Iran – polisen bevakar ambassaden i Sverige

Publicerad 2021-06-18

Irans ambassad på Lidingö i Stockholm.

I dag ska Iran rösta fram en ny president.

Samtidigt har polisen i Sverige ökat bevakningen kring iranska ambassaden om tumult skulle bryta ut.

– Vi är förberedda på olika sätt, säger Tove Hägg vid Stockholmspolisen.

Polisen har skärpt övervakningen runt iranska ambassaden på Lidingö. Anledningen är att landet går till val i dag, och polisen räknar med att det kan behövas extra resurser på platsen.

– Vi är medvetna om att det är val i dag och tillståndsgivna sammankomster, säger Tove Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen har bland annat satt in kamerabevakning över platsen för att hålla koll om det blir demonstrationer och tumult på grund av valet.

– Vi är förberedda på olika sätt, lägger Tove Hägg till.

Insatsen är tillfällig och kommer pågå fram till midnatt.

Anhängare till presidentkandidaten Abdolnaser Hemmati i Teheran. Men någon riktig valfeber råder inte i Iran – där många uppger att de tänker strunta i att rösta.

Få vill rösta i presidentval

Vid midnatt iransk tid stänger också vallokalerna i Iran. Landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei har under morgonen försökt öka engagemanget bland folket.

– Ju förr ni utför denna uppgift och plikt desto bättre, sade den 81-årige Khamenei då han lade sin röst, skriver TT.

Samtidigt är valmöjligheterna i landet få och valentusiasmen låg i dagens presidentval då den sittande presidenten Hassan Rohani ska avgå.

De konservativa kandidaterna dominerar valet, och flera av de kandidater som valts av väktarrådet har hoppat av.

Som det ser ut nu kommer den ultrakonservative Raisi, som är chef för rättsväsendet i landet, att ta hem segern. Den enda icke-konservativa kandidaten som är kvar är den tidigare centralbankschefen Abdolnaser Hemmati, och som det verkar är han den främste utmanaren till Raisi.

– Alla vet att Raisi kommer att bli nästa president, så det finns ingen anledning att ha ett val om honom, säger Teheranbon Mohammad Sarabi till NPR, skriver TT.

På grund av den rådande ekonomiska krisen i landet saknar många av landets invånare förtroende för den iranska regimen. Många iranier manar också till bojkott av valet, på grund av bristen på alternativ att rösta på.

Resultatet väntas komma på söndag. Om ingen får mer än 50 procent av rösterna kommer en andra röstomgång att hållas mellan de två toppkandidaterna den 25 juni.

Följ ämnen i artikeln