Smittoutbrott bland unga i Västra Götaland

30 smittade på skola i Mönsterås

Uppdaterad 2021-03-04 | Publicerad 2021-03-02

Coronasmittan är på väg upp bland unga.

I Västra Götaland har den ökat med 57 procent i åldersgruppen 10 till 19 år.

Även i Mönsterås har ett 30-tal barn fått covid-19 på samma skola.

– Det finns ingen annan skola i Sverige som har haft så mycket smitta, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jacqueline Doohan (C), till Barometern.

Smittspridningen av covid-19 har återigen tagit fart i Västra Götaland, varnar regionen i ett pressmeddelande. Under vecka 8 konstaterades 5 964 nya fall - en ökning med 25 procent.

Störst är ökningen i Göteborg och dess kranskommuner, men en ökning kan ses i hela regionen.

Allra mest ökar smittan i åldersgruppen 10 till 19 år.

För den gruppen rapporterar Smittskydd Västra Götaland en ökning på hela 57 procent jämfört med föregående vecka.

– Många gör stora insatser för att hålla nere smittspridningen, men vi har ett gemensamt ansvar och våra val får konsekvenser. Jag vill att alla följer såväl nationella som regionala rekommendationer. Minska dina kontakter med andra. Håll avstånd i alla lägen och använd munskydd om det inte är möjligt. Och använd alltid munskydd i kollektivtrafiken, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

I Mönsterås har en skola fått akutstänga efter ett större utbrott.

Utbrott på skola

Även på fler platser har en stor smittspridning bland unga upptäckts. Ett omfattande utbrott på en grundskola i Mönsterås, i Kalmar län, pågår just nu, rapporterar Barometern.

Minst 50 personer, varav ett 30-tal barn, har smittats med covid-19.

– Det finns ingen annan skola i Sverige som har haft så mycket smitta, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jacqueline Doohan (C), till tidningen.

– Vi har positiva fall i alla åldrar egentligen och vi har personal på sjukhus, men tack och lov verkar man vara på bättringsvägen.

Skolan har varit stängd sedan i förra veckan, och kommer att vara det till den 3 mars.

Nämnden kommer troligtvis att förlänga den nedstängningen, säger Jacqueline Doohan till tidningen.

Tegnell: Smittar inte särskilt mycket

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Aftonbladet att kunskapsläget kring barn och covid-19 inte har ändrats trots utbrotten.

– Barn kan bli smittade, det är helt uppenbart och det har vi vetat hela tiden, men det är extremt sällan som de blir sjuka. Förmodligen kan de smitta varandra i skolmiljöer eller liknande men det finns inga nya studier som visar att barn smittar särskilt mycket till sin omgivning. De tar inte med sig smittan till hemmet eller lärarna.

Men hur förklarar du då de här utbrotten?

– Det vet vi inte i nuläget, Det finns flera möjliga förklaringar. Det kan vara så att det är en vuxen som kommit dit och träffat många eller att det skett en viss smittspridning mellan barn men det betyder inte att barn är drivande i pandemin.

– Men vi får avvakta och se vad Västra Götaland landar i när de utreder detta.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.