Regionen försvarar bokningskalabaliken: ”Kommer finnas tid till alla”

Publicerad 2021-06-30

När Västra Götalandsregionen lät alla över 18 år boka vaccination blev det störningar i bokningssystemet.

Frustrationen blev stor bland de som inte kom fram – men regionen försvarar sitt beslut.

– Det värsta som kan hända är att vi står med lediga tider och vaccin som inte går åt, säger vaccinsamordnaden Kristine Rygge.

På onsdagen öppnade Västra Götalandsregionen dammluckorna och lät alla över 18 år att boka vaccination. 22 nya årskullar på en och samma gång.

Det blev först mycket glädje, sedan frustration.

Vid 13-tiden hade hade 220 000 personer försökt boka en tid på nätet, enligt regionens siffror. Anstormningen gjorde att många möttes av felmeddelanden och en sida som bara stod och laddade. Det märktes av bland Aftonbladets läsare.

”Hur kan man släppa för 18-40 år på samma dag? Är det konstigt att systemet kraschar? Smart VGR! Tänk lite först!” skriver en läsare.

”Att släppa på restriktioner ända ner till 18 är ju ett skämt för oss som är på strecket att fylla 40. Nu kraschar samtliga bokningar och kaos uppstår i stället” skriver en annan.

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen, höll pressträff under onsdagen.

1177 bekräftade under förmiddagen att systemet var rejält belastat och att störningar uppstått. Systemet ska aldrig ha legat nere, men många fastnade länge i den köfunktion som aktiverades.

Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge är medveten om att anstormningen gjorde bokningssystemet långsamt – men håller fast vid regionens beslut.

– Trots högt besökstryck så är det jättemånga som fått sin första tid och det var också tanken med detta.

Har det här inneburit rättvisa förutsättningar att få en vaccinationstid?

– Ja, det menar jag. Vi har varit tydliga med hur regionen vaccinerar. Nu när vi kommit ner under 35 år är det inte lika beroende av ålder längre utan viktigast är att så många som möjligt vaccinerar sig.

– Det värsta som kan hända är att vi står med lediga tider och vaccin som inte går åt.

”Kommer finnas tid till alla”

Samtidigt säger hon sig förstå att folk som kört fast på bokningssidan blivit besvikna.

– Jag förstår att folk är frustrerade, men får man ingen tid idag så får man kolla imorgon eller lite senare i veckan igen. Det kommer finnas tid till alla – men inte samtidigt, säger Kristine Rygge som betonar att det även går att boka tid över telefon.

Bland reaktionerna har ris även blandats upp med ros från personer som lyckats komma fram och boka en efterlängtad vaccinationstid.

”Jag och mina två systrar fick tider i VGR samtidigt! Äntligen får vi vaccin!!!” skriver en glad läsare.

Nästa vecka beräknar regionen att 100 000 invånare ska få sin första dos. På onsdagseftermiddagen hade 85 000 personer lyckats boka en tid.

Coronavaccinering.