Indien – kanske en ny EU-favorit?

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-07-15

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel (överst) och kommissionsordförande Ursula von der Leyen (till höger) håller webbtoppmöte med Indiens premiärminister Narendra Modi.

Det knakar i EU:s relationer till Ryssland, Kina och till och med USA.

Då kanske Indien kan bli en ny favorit.

Mitt under förberedelserna för veckans tunga EU-träff i Bryssel tar sig EU-topparna Charles Michel och Ursula von der Leyen tid att hålla ett minitoppmöte med Indiens premiärminister Narendra Modi.

– Indien är en oumbärlig partner för EU. Som världens två största demokratier delar vi gemensamma värderingar om frihet, rättstatsprinciper och respekten för mänskliga rättigheter, säger permanente rådsordföranden Charles Michel på presskonferensen efteråt.

Onsdagsmötet med Modi hölls via webben och utmynnade i löften om mer samarbete om allt från terrorbekämpning och försvar till stöd för internationella organisationer och kampen mot klimatförändringarna.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen hoppas en vacker dag kunna nå till ett "ambitiöst" handelsavtal med Indien.

– Fast vi är inte där än, konstaterar hon samtidigt.

Än så länge är det ekonomiska utbytet tämligen ojämnt. EU är Indiens största handelspartner, men är ändå mål för bara två procent av EU:s samlade export.

– Det finns en potential som kan utvecklas, säger Charles Michel.

Samarbetet med Indien är tänkt att ytterligare befästas i vår då EU:s alla stats- och regeringschefer ska träffa Indiens premiärminister vid ett toppmöte i Porto i början av maj 2021.