Skåne och Kronoberg rödlistas av Norge

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det blir än en gång svårt för svenskar från Skåne och Kronoberg att resa in i Norge. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Det blir än en gång svårt för svenskar från Skåne och Kronoberg att resa in i Norge. Arkivbild.

Svenskar från Skåne och Kronobergs län måste än en gång sitta i karantän vid inresa i Norge.

Samtidigt hintar statsminister Erna Solberg om nya begräsningar för norrmännen.

Från och med den 8 augusti gäller tio dagars karantän för inresande från Skåne och Kronoberg, som därmed förflyttas från Norges gröna viruslista till den röda. Det meddelas i ett pressmeddelande från den norska regeringen.

Samtidigt växer virusoron i Norge. Statsminister Erna Solberg (H) avbröt sin semester för att möta den norska pressen på torsdagen. Och det var en till synes bekymrad Solberg som konstaterade att norrmännen tycks ha sänkt garden för mycket.

– Därför har regeringen i dag beslutat sig för att bromsa in lite och se till att vi inte hamnar i en situation där vi måste tvärstanna.

Statsministern preciserade dock inte vad inbromsningen innebär specifikt, men nya åtstramningar och begränsningar väntas bli presenterade under fredagens presskonferens.

Norge avråder nu även från resor till Frankrike, Monaco, Schweiz och Tjeckien. Däremot öppnar man för resor till och från fyra nya svenska regioner: Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten. Regionerna sällar sig till Blekinge, Kalmar, Örebro, Östergötland och Värmland, som redan befinner sig på den norska gröna listan.

Norge öppnar också för att införa testcenter för covid-19 vid gränsövergångar och på flygplatser.

På torsdagen kom även beskedet att ytterligare fyra besättningsmän på Hurtigrutenfartyget MS Roald Amundsen har testats positivt för viruset.

– Det har varit en besvikelse, säger Erna Solberg om turerna kring rederiet.

Publicerad: