Misstänkte bilföraren släpps fri

TT

Publicerad 2020-07-26

Kalmar tingsrätt har beslutat att mannen ska släppas på fri fot. Arkivbild.

Den bilförare som misstänks för att orsakat cykelkrocken på Öland i onsdags släpps.

Häktningsförhandlingen hölls på söndagsförmiddagen, och Kalmar tingsrätt har beslutat att mannen ska släppas på fri fot.

– Tingsrätten kom fram till att han på sannolika skäl är misstänkt för brotten, men att grund för häktning saknas, säger Kjell Janneson, kammaråklagare som har hand om ärendet.

Inga häktningsskäl

Det innebär att domstolen inte ser att mannen kan försvåra utredningen, försvinna eller att han kommer att fortsätta att begå brott. Kjell Janneson håller dock inte med Kalmar tingsrätt, även om han inte har för avsikt att överklaga häktningsbeslutet.

– Det är inte bra. Men förhoppningsvis kommer det inte att påverka utredningen. Men den kan ta längre tid.

Vid kraschen på onsdagen dog en mamma och hennes son, och ytterligare personer skadades. Dessutom har en annan familj som gick längs vägen utsatts för fara då bilen bara var centimeter ifrån dem.

Den misstänkte mannen har suttit anhållen misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande av annans död i två fall, grovt vållande av kroppsskada och framkallande av fara för annan i fem fall.

Inga minnesbilder

Mannen nekar till brott.

– Han säger att han inte har några minnesbilder från själva olyckan, så egentligen kan man väl säga han att inte erkänner eller förnekar.

Prover har tagits för att undersöka om mannen var påverkad av någon drog vid olyckan, men ännu har inte provsvar kommit.

– Den misstanken kvarstår.

Kjell Janneson förklarar att han inte anser att någon sjukdom skulle kunna förklara det som hänt.

– Men försvaret har lagt fram det som ett alternativ, eftersom mannen inte kan förklara det som hänt.

I och med att mannen inte häktats kan rättegången dröja.

– Utredningen tar nog minst en månad, men sedan kan det ta lång tid innan rättegången hålls, eftersom mannen inte häktas. Kanske ett halvår, säger Kjell Janneson.

Följ ämnen i artikeln