Vårdgarantin

Rekorddåliga siffror – vårdgarantin gällde inte hälften

Av: 

Joachim Kerpner

Andreas Käck

NYHETER

Mer än hälften av svenskarna som stod i operationskö i juni och juli hade fått vänta mer än 90 dagar.

Det var första gången under det senaste årtiondet som mer än 50 procent av de köande inte fick vårdgarantin uppfylld.

– Ett land som Sverige kan inte ha ett så dåligt erbjudande till befolkningen, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

I juli hade 56 procent av alla som stod i vårdkö fått vänta mer än 90 dagar på en beslutad operation eller åtgärd i specialiserad vård, visar statistik från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. I juni var siffran nästan lika dålig, 55 procent.

Sommaren 2020 är ett bottennapp för vårdgarantin. Sämsta måluppfyllelsen tidigare under 2010-talet var i augusti 2019, då 41 procent inte fick vårdgarantin uppfylld, visar Aftonbladets granskning.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren säger:

– Det här är ett stort nationellt problem. Det finns ingen gråzon här, det är för långa väntetider och köer i Sverige. De var oacceptabelt långa redan före coronapandemin, nu har det bara blivit värre.

Hur mycket av problemen beror på coronapandemin?

– Cirka 100 000 operationer ställdes in under våren och sommaren med anledning av pandemin. Men det absolut största problemet är de stora köerna redan innan vi går in i det här. Vi jobbar utan marginaler, pandemin har bara förvärrat en redan dålig situation. Det kanske inte hade blivit så många inställda operationer om vi haft en bättre kapacitet innan.

Vad behöver göras?

– Staten måste ge myndigheterna ett mandat att titta på nationella väntelistor. I vissa delar av landet är det extremt långa väntetider på vissa operationer. Staten kan inte säga att ”vi får hoppas att befolkningen kollar om någon region har kortare väntetider”, här krävs att staten tar ett ansvar gentemot befolkningen, säger Stensmyren.

Socialminister Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren säger:

– Min kommentar till siffrorna är det som är väldigt uppenbart för hela svenska folket – nämligen att vi är mitt uppe i en pandemi. I mars, när vi hade en ökande smittspridning, var naturligtvis en av åtgärderna att skjuta på det som var möjligt att skjuta på av medicinska skäl. Man gör hela tiden gör prioriteringar, den som har störst behov går först. Det gäller även fortsättningsvis.

För två veckor sedan tillsatte regeringen en delegation med uppdraget att förbättra tillgängligheten inom vården. Delegationen ska lägga ett förslag på hur de 21 regionerna ska korta vårdköerna.

– Alldeles för många har fått vänta alldeles för länge. Utmaningen är förstås ännu större efter pandemivåren där vi har fått ställa in vårdbesök, operationer och behandlingar, sade Lena Hallengren då till nyhetsbyrån TT.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Vårdgarantin

LÄS VIDARE

Iréne Svenonius: Därför behövs de inhyrda operationslagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårdgarantin

Vård & omsorg

Lena Hallengren