Palmeutredare fick sydafrikansk dossier

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
På onsdag ska Krister Petersson, förundersökningsledare i utredningen om mordet på Olof Palme, lämna besked i åtalsfrågan. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
På onsdag ska Krister Petersson, förundersökningsledare i utredningen om mordet på Olof Palme, lämna besked i åtalsfrågan. Arkivbild.

På onsdag kommer åklagaren Krister Petersson med sitt beslut i Palmeutredningen. En ledtråd till vad han kan komma att presentera är de uppgifter om att sydafrikanska underrättelsetjänstemän i mars hade ett möte med svenska utredare i Sydafrika, där en dossier med information lämnades över, enligt The Guardian.

Mötet skedde efter den svenska Palmeutredningens förfrågan och ägde rum den 18 mars på departementet för internationella relationer och samarbete (Dirco) i Sydafrikas huvudstad Pretoria. Mötet leddes av Loyiso Jafta, chef för den sydafrikanska säkerhetstjänsten.

Vid mötet lämnades en mapp över till de svenska Palmemordsutredarna, enligt en källa inom den sydafrikanska underrättelsetjänsten som brittiska The Guardian citerar. Men det är oklart om dossiern innehöll några faktiska nya bevis eller bara var ett sätt att knyta ihop lösa trådar i Palmeutredningen, skriver The Guardian.

Tidningen tar också upp att det länge har funnits spekulationer om vilken roll den sydafrikanska apartheidregimens underrättelsetjänst hade i Palmemordet. Olof Palme stödde ANC, som då var en motståndsorganisation som strävade efter att avveckla rasåtskillnadspolitiken (apartheid) i Sydafrika. Palme försökte även stoppa vapen- och oljesmuggling där apartheidregimen påstods vara inblandad.

Publicerad:

LÄS VIDARE