Liverapportering om coronautvecklingen i Örebro och länet

Uppdaterad 2020-04-09 | Publicerad 2020-03-16

Följ de senaste nyheterna om corona i Örebro och i länet här.

Ställ frågor eller tipsa i chatten, som i första hand uppdateras dagtid.

Här kan ni också få svar på många av era frågor:

Folkhälsomyndighetens riktlinjer och fråga-svar  

Tror du att du är sjuk? På 1177.se kan du få råd och information från vården. 

  • Fastnålat inlägg
    9 april 2020
    Frida Carlqvist

    Liverapporteringen om coronaviruset i Örebro kommer att hållas stängd tills vidare från och med påskhelgen. Tack för alla frågor, tips och funderingar som ni skrivit in till oss!

    Rapporteringen om coronaviruset i Sverige och i världen fortsätter dock, och ni kan bland annat hitta senaste nytt om coronaviruset i denna artikel.

    Region Örebro län håller lägesuppdateringar på tisdagar och fredagar tills vidare. Regionen kommer alltså att hålla en presskonferens på tisdag efter påsk, och den brukar man kunna se på lokala medier.

    Regionen uppdaterar dagligen på sin hemsida antalet smittade, antalet som vårdas på vårdavdelning och antalet som vårdas på intensivvårdsavdelning. Dödsfallen rapporteras på presskonferenser eller direkt till Folkhälsomyndigheten, det senare har dock ganska stora eftersläpningar. 

    Glad påsk, och kom ihåg: följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att hindra smittspridning i påsk, och även framöver, förstås.

  • Frida Carlqvist
    9 april 2020

    De senaste siffrorna från Region Örebro är att det i skrivande stund finns 326 bekräftade fall. 45 patienter med covid-19 är inlagda på vårdavdelning och 16 vårdas på intensivvårdsavdelning. 

    Nio personer med covid-19 har avlidit i länet. 

  • Frida Carlqvist
    9 april 2020

    Fackförbundet Kommunal och busschaufförer i Örebro som P4 Örebro har talat med menar att man bör stänga framdörrarna i bussen. Än så länge säger regionen dock nej till detta. ”Ur smittskyddsperspektivet är den rekommendation vi fått från smittskyddsläkaren att det är en liten risk att bli smittad som bussförare och att man inte ser det som en adekvat åtgärd att stänga dörren”, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikschef, till P4 Örebro. Han säger också att ungefär hälften av Sveriges län valt att stänga framdörren, och hälften inte. 

  • Frida Carlqvist
    9 april 2020

    Nu ska ett mobilt team erbjuda vård i hemmet i Karlskoga. Karlskoga lasarett och kommunerna i västra länsdelen har utökat sitt samarbete för att skydda äldre från smitta. Därför har ett mobilt team med läkare och sjuksköterskor fått uppdraget att stötta kommunernas personal.

    - Vi vill på detta sätt stärka upp vården av denna patientgrupp, och vi anser att detta arbetssätt är det bästa för dessa patienter, säger Birgit Wennberg medicinskt ansvarig sjuksköterska i Karlskoga kommun, i ett pressmeddelande.

    Teamet ska samarbeta med vårdcentralen och göra en bedömning om man kan sköta vården i hemmet. Därmed slipper äldre personer i riskgruppen att åka in till vårdcentralen eller akutmottagningen där risken för smitta är större.

    – Kommunens sjuksköterskor kontaktar oss och då åker det mobila teamet ut på ett akutbesök om det behövs, säger Märtha Lundkvist, tillförordnad områdeschef närsjukvårdsområde väster i pressmeddelandet.

  • Frida Carlqvist
    9 april 2020

    Folkhälsomyndigheten har larmats om att lagar som ska stoppa trängsel inte följs.

    Nu riktar statsminister Stefan Löfven en skarp uppmaning till restauranger och kroggäster – och utesluter inte att förbjuda verksamheter.

    – Det finns tyvärr enskilda individer och vissa restaurangägare som inte respekterar reglerna. Det är direkt oansvarigt, skriver Löfven i en kommentar till Aftonbladet.

    – Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Stockholm och de andra regionerna tagit fram en rutin för hur man kan stänga ner verksamheter som inte följer lagarna. Det kommer med hög sannolikhet genomföras en del kontroller under helgerna som kommer leda till beslut efter det, om man inte följer reglerna, sade Anders Tegnell i samband med en presskonferens under eftermiddagen.​

    Läs mer här.