Nytt beslut – tågen rullar in i Köpenhamn

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Gränsen mot Danmark är stängd, men Öresundståg får fortsatt rulla ända in till centralstationen i Köpenhamn. Personer med giltigt skäl kan fortfarande komma in i landet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Gränsen mot Danmark är stängd, men Öresundståg får fortsatt rulla ända in till centralstationen i Köpenhamn. Personer med giltigt skäl kan fortfarande komma in i landet.

Den danska regeringen har stängt gränsen mot Sverige på grund av spridningen av coronaviruset, men Öresundståg får fortsatt rulla ända in till centralstationen i Köpenhamn. Det beslutet fattades i natt, skriver Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Personer med giltigt skäl tillåts resa in i Danmark, men när stängningen av gränsen trädde i kraft i lördags var beskedet att alla tåg från Sverige skulle stanna och vända på flygplatsen Kastrup.

"Att köra tåget vidare är en klar förbättring även om det danska beslutet leder till längre restider och risk för trängsel, säger Maria Nyman", affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken.

En gränskontroll kommer att genomföras på Kastrup och de som godkänns där får kliva på samma tåg och fortsätta resan in mot Köpenhamn. Tåget kommer därefter även att stanna på hållplatserna Tårnby och Ørestad.

Giltigt skäl för att resa in i Danmark är exempelvis pendling till arbete i landet eller om man ska hämta gods. Också den som ska åka till Danmark för att till exempel hälsa på en nära anhörig som är svårt sjuk får passera.

Skånetrafiken kommer under vardagar att köra ett tåg i timmen till Köpenhamn i stället för normala sex avgångar i timmen.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE